Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) Des de la setmana passada el diari ABC ha anat publicant diversos articles que acusen l’arquebisbat de Barcelona de tolerar avortaments en centres de la seva titularitat, en concret a l’Hospital de Sant Pau. Aquest dimarts, el Capítol de la Catedral de Barcelona ha enviat un comunicat on recorda que l’arquebisbat no és responsable de la gestió directe de l’Hospital però que en el seu moment “la direcció de l'Hospital va informar que, d'acord amb els principis ètics en què s'inspira des de la seva fundació, no es practiquen interrupcions voluntàries de l'embaràs”.

De fet, les acusacions de realitzar avortaments a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i l’Hospital General de Granollers ja van circular fa uns mesos i van ser contestades en el seu moment. Ara, a poques setmanes de la visita del papa a Catalunya i davant d’un aspecte tan sensible per la doctrina catòlica com l’avortament, l'ABC va recuperar aquest tema.

En el editorial de divendres l'ABC vinculava els fets a "l'excesiva comprensió vers el nacionalisme identitari que es confon a vegades amb un suposat progressisme" de l'Església catalana i demanava "canvis substancials" en la jerarquia catalana com els que s'han realitzat al País Basc. A més, la setmana passada també va reobrir la polèmica sobre un document de l’Institut Borja de Biòetica, publicat fa un any i que ja va ser desautoritzat pels bisbes catalans, vinculant la polèmica als jesuïtes i als germans de Sant Joan de Déu.

Tot i que en els dos casos no són centres gestionats per l’Església catòlica, el Capítol de la Catedral de Barcelona forma part del Patronat que és titular de l’Hospital de Sant Pau, i també formen part del bisbat de Terrassa dos membres del patronat de l’Hospital General de Granollers. Els articles de l’ABC han fet d’altaveu de les critiques a aquesta situació de Benigno Blanco, del Foro Español de la Familia, i Josep Maria Simón, president de la Federació Internacional de Metges Catòlics.

El bisbat de Terrassa també va publicar una nota divendres en la que declarava que “des del moment en què s’ha tingut en aquest bisbat la informació precisa i contrastada sobre aquest tema, en el mes de març d’aquest any, el prelat diocesà ha iniciat les consultes pertinents amb els seus superiors amb vista a prendre la decisió de futur més convenient en coherència amb la doctrina catòlica sobre el tema en qüestió”. La nota diu que el bisbat no té cap resposta.

El comunicat de Barcelona i el de Terrassa insisteixen en que tant els bisbes, Lluís Martínez Sistach i Josep Ángel Sáiz Meneses, com els membres que formen part d’aquests patronats, s’han manifestat insistentment a favor de la vida i contraris a la pràctica de l’avortament.

Aquest és el text del comunicat emès aquest dimarts pel Capítol de Barcelona:

 
Comunicat del Capítol de la Catedral de Barcelona
 
Davant les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació sobre la possibilitat que s'hagin realitzat avortaments a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, el Capítol de la Catedral vol informar dels següents punts:
 
1 - L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona forma part d’una Fundació Privada dirigida per la MIA (Molt Il·lustre Administració), el patronat de la qual està integrat per dos membres designats per l'Ajuntament de Barcelona, dos per la Generalitat de Catalunya i dos pel Capítol Catedral de Barcelona. La gestió directa de l'Hospital, des de l'any 1990, la porta a terme una altra Fundació anomenada de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb personalitat jurídica pròpia.
 
2 - En tot moment els representants del Capítol de la Catedral de Barcelona a l'Hospital de Sant Pau, s'han manifestat a favor de la vida humana des del mateix moment de la seva concepció i treballen perquè aquest principi sigui el que regeixi les actuacions de l'Hospital. Han seguit fidelment en aquest tema les orientacions de la moral catòlica, expressada clarament en repetides ocasions a nivell públic pel mateix cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach.
 
3 - En el moment en què van aparèixer les primeres referències als fets que ens ocupen, es va investigar fins a quin punt es corresponien amb la realitat, i la direcció de l'Hospital va informar que, d'acord amb els principis ètics en què s'inspira des de la seva fundació, no es practiquen interrupcions voluntàries de l'embaràs, encara que excepcionalment concorrin circumstàncies mèdiques que portin a actuacions que puguin tenir com a conseqüència la pèrdua del fetus.
 
4. - El Conveni Institucional de 1990, que regeix el funcionament de l’Hospital de Sant Pau, comporta el respecte als principis ètics i morals de l’Església Catòlica. En el cas que algun d’aquests principis hagi estat vulnerat es prendran les mesures adients per al seu compliment.
 
 
Mn. Joan Benito Tolsau
Mn. Josep M. Turull Garriga
 
Membres de la MIA designats pel Capítol de la Catedral de Barcelona
 
Barcelona, 31 agost de 2010