Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri- CR) Jesucrist 2.0. El Cristianisme ara i aquí. Un text molt personal, molt lligat al balanç i a la reflexió sobre allò rebut que es fa al voltant dels 40 anys, i a la responsabilitat de transmetre als fills allò que creiem. Aquesta és la presentació que va fer Francesc Torralba del seu llibre “Jesucrist 2.0”, editat per Pòrtic i que es va presentar la setmana passada a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret. Responent a la voluntat de diàleg, el van acompanyar en la presentació un cristià i un agnòstic, el poeta Carles Torner i el periodista Francesc-Marc Álvaro.

Torralba va defensar les seves confessions del llibre com una manera de trencar “els esquemes molt binaris que fem entre creients i no creients, una dicotomia que no resol res”. “El creient no ha de matar l’agnòstic i l’ateu que porta dins” va explicar Torralba perquè “l’agnòstic posa el dit a la llaga de la nostra fe i t’obliga a pensar i a no acomodar-te en un acte de fe viscuda amb inèrcia”; i perquè l’ateu ajuda “a trencar moltes imatges banals de Déu”.

El filòsof Francesc Torralba, catedràtic de la Universitat Ramon i recentment nomenat president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat, va emmarcar el llibre en la necessitat de trobar “camps d’intercessió en els valors, per sumar sense abandonar aquells elements fonamentals de la fe”.

El poeta Carles Torner va definir el llibre com “un veritable testimoniatge” que “més d’una vegada deixa bocabadat”. Un testimoniatge “arrelat en el Crist que justifica el títol” i que “inclou la recerca d’una ètica capaç d’estar a l’alçada dels reptes globals i locals”.

Per Torner, el llibre és “una reivindicació del cristianisme com a contracultura” que passa per “una cultura que des de la perifèria és capaç de proposar formes alternatives de pensament”. Alhora, va remarcar el diàleg i el “gust de Francesc Torralba per la paradoxa; les seves formulacions no són mai tancades”.

“És un llibre que molesta perquè als agnòstics ens fa pensar”, així va expressar el periodista Francesc-Marc Álvaro la seva impressió del llibre de Torralba. Un text que pels agnòstics agita la “sensació de feina pendent sobre el Misteri”. Álvaro va defensar que malgrat “el títol 2.0, no és un llibre d’oportunitat”.

“El cristianisme de Francesc Torralba és un cristianisme que m’interessa” va dir Francesc-Marc Álvaro perquè “m’agrada que no vulgui agradar a tothom i m’agrada que sigui alhora respectuós amb tothom”. Per això a Torralba “certs catòlics el veuen poc catòlic i certs laics el veuen massa catòlic. Perquè és fronterer i pensa pel seu compte”.

En aquests vídeos podeu veure un resum de les intervencions i la versió integra de la presentació de Jesucrist 2.0. El Cristianisme ara i aquí.