Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Catalans a Roma en Sede Vacante (VII)

(J. Llisterri / E. Muntané) Com a arximandrita i rector del Col·legi Grec de Roma el seu tractament és similar al d’un abat. Manel Nin és un monjo benedictí de Montserrat nascut a El Vendrel i especialitzat en les esglésies orientals. És professor de diverses universitats pontifícies i des del 1999 és rector del seminari on estudien seminaristes de les esglésies orientals catòliques; esglésies de ritu i tradicions ortodoxes que mantenen la comunió amb Roma.  

Coneix les dificultats que viuen els catòlics de ritus oriental en els seus països d’orígens. A Iraq o Síria el cristianisme pot estar a punt de desaparèixer. Per això creu que “la gran petició al nou papa és: ajudeu-nos a sobreviure”.

Lamenta que món llatí occidental conegui “molt poc” el món oriental catòlic, però remarca que Roma ha respectat sempre aquesta diferència. Alhora, demana a les comunitats llatines de l’Europa occidental que acullin als immigrants ortodoxos catòlics amb respecte per les seves tradicions “acceptant la pròpia litúrgia i el propi clergat, cèlibe o casat, perquè és el seu clergat y no ve a suplir els buits del clergat llatí”.

En aquesta entrevista destaca també l’avenç en el diàleg amb les Esglésies orientals ortodoxes, tot i que paper del bisbe de Roma continua sent el punt més complicat d’afrontar.