Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Catalans a Roma en Sede Vacante (IV)

El claretià català Maties Augé és un dels liturgistes més reconeguts a Itàlia i té una amplíssima obra publicada. Fa més de 50 anys que viu a Roma i ara ja professor emèrit continua sent molt sol·licitat en conferències i congressos. Actualment és consultor  de la Congregació per al Culte.

En aquesta entrevista demana al nou papa un replantejament de la liberalització del missal preconciliar. Té una gran respecte per Joseph Ratzinger, amb qui ha parlat moltes vegades d’aquestes temes, però creu que recuperar la litúrgia anterior al Concili Vaticà II ha estat un error: “suposa a la llarga el perill de crear dues esglésies”.

En el seu actiu bloc sobre litúrgia ha vist com “discuteixen de manera ferotge” i com ”ha creat una reacció extremista”. Els tradicionalistes “n’ha fet una bandera”, “diuen que la nova litúrgia no té substància”, i “s’utilitza contra el Vaticà II”. Tampoc ha solucionat els excessos dels qui celebren la litúrgia postconciliar “sense tenir en compte que és un signe sagrat”.

Parla de Benet XVI amb afecte i reconeix en la renuncia un gest de modernitat dins de l’Església. Però creu que transmet una visió massa pessimista de la situació eclesial: “El papa encara que ho vegi negre, ha de dir gairebé blanc”.