Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) Diumenge 3 de febrer a la Parròquia Mare de Déu de Bellvitge va tenir lloc la segona trobada d’aquest curs de la xarxa Manresanet, una xarxa formada per laics i jesuïtes que treballen a Catalunya tot sentint-se membres d’una mateixa missió. Si la primera trobada es va dedicar a la tasca que realitza la Companyia de Jesús en l'àmbit social, aquesta va tenir com a tema principal el treball educatiu a les escoles.

Dario Mollà, jesuïta i bon coneixedor de l’espiritualitat i la història de la Companyia, i Pepe Menéndez, director adjunt de la Fundació Jesuïtes Educació, van ser els encarregats d'oferir la xerrada introductòria. Dario Mollà va explicar quina ha estat des del principi la funció dels col·legis dins la missió de la Companyia. Així com hi ha congregacions religioses amb una clara orientació i vocació cap a l’educació, en la Companyia de Jesús això no fou tan evident. La mobilitat i la pobresa que caracteritzaven la fórmula de l’Institut que fundà sant Ignasi de Loiola, no s'adeien gaire amb l’estabilitat i els recursos econòmics que suposava la creació d’institucions educatives i va ser necessari definir bé la funció d’aquestes institucions. Segons el ponent, des del primer moment hi ha hagut una triple funció: formativa de caràcter integral ("formar en lletres i virtuts"), pastoral (dirigida tant a alumnes com a les seves famílies) i funció social (d’ajuda i formació a aquells que no tenien accés als "pedagogs domèstics"). Aquestes funcions continuen sent vàlides, si bé cal actualitzar-les al nostre temps.

Segons Darío Mollà, un col·legi dels jesuïtes avui ha de treballar per la integració de coneixements i valors, amb implicació de tota la comunitat educativa (famílies, educadors i alumnes). Destaca també la importància del compromís amb la realitat social del lloc on s'ubica, la voluntat d'atendre especialment als qui més ho necessiten i el treball pel diàleg com a espai de trobada de la diversitat cultural o religiosa.

Pepe Menéndez va centrar-se més en el moment present, de canvis enormes, on els col·legis continuen embarcats en el repte de formar persones inspirades per valors evangèlics. També va parlar de la necessitat de respondre a una educació que no oblidi l’espiritualitat i la interioritat dels alumnes, i en aquest sentit va admetre que havia estat un error "separar tant l’acció acadèmica de l’acció pastoral". Tots dos van coincidir a assenyalar que els col·legis no es justifiquen per si mateixos sinó en la mesura que responen a les funcions que es planteja la Companyia i donen un servei a la societat on estan inserits.

La trobada va acabar amb la celebració de l’Eucaristia a la Parròquia. Les més de 60 persones de Manresanet es van sumar així a la missa de 12 de la comunitat parroquial. Especialment emotiu va ser el moment en que dos membres de Manresanet, Carme Castelltort, directora del col.legi Joan XXIII i Xavier Loza, educador de la Fundació La Vinya, van donar testimoni de com vivien el seu treball en clau de missió i espiritualitat ignasiana.

Precisament l’espiritualitat serà el tema de la propera trobada de Manresanet que tindrà lloc el dia 11 de maig a la Cova de Manresa. També aquests dies les escoles dels Jesuïtes celebren jornades de portes obertes.