Vés al contingut
Catalunya Religió

(Salesians). Aquest 31 de gener, l'Església celebra la memòria litúrgica de Sant Joan Bosco, sant d'origen italià (1815-1888), fundador de la Família Salesiana. Al llarg d'aquests dies, especialment en els centres de salesians i salesianes s'estan realitzant diverses activitats per commemorar el "pare i mestre de la joventut", com va ser definit pel Beat Joan Pau II.

Tota la Família Salesiana està en un procés de preparació del Bicentenari del naixement de Sant Joan Bosco, que se celebrarà el 2015. Amb aquest motiu, el senyor Pascual Chávez, Rector Major dels salesians, ha proposat un itinerari de preparació en tres etapes que se centren en la vida i història de Don Bosco-el curs passat-, la seva pedagogia, aquest curs, i la seva espiritualitat i missió, el proper any.

Don Bosco, com familiarment és conegut, va posar en marxa un projecte d'evangelització i educació dels joves, especialment els més necessitats, amb un estil i una espiritualitat propis que va voler posar sota el patrocini de Sant Francesc de Sales. Avui la Família Salesiana la formen 30 grups entre congregacions religioses, instituts seculars i associacions de laics amb uns 378.000 membres que, en tot el món, treballen pel bé de la joventut amb múltiples iniciatives.

Segons el carisma propi, la Congregació Salesiana concreta la seva missió en col · legis, especialment dedicats a la formació professional, universitats, centres juvenils, parròquies, internats, obres per a joves en situació de risc i centres de comunicació social, per fer dels joves "bons cristians i honrats ciutadans ", com repetia el mateix Don Bosco.

A Espanya, els salesians dirigeixen 97 centres escolars, d'ells 57 amb Formació Professional. A les escoles estudien 77.200 alumnes i treballen 5800 professors. Hi ha 92 parròquies encomanades als salesians, i 100 centres juvenils amb prop de 24.000 joves que hi participen, atesos per uns 2.500 animadors. Existeixen 24 Plataformes Socials amb programes per a menors i joves en situació de vulnerabilitat, inserció laboral, atenció a immigrants i altres programes destinats a joves en risc d'exclusió social.

A casa nostra, també hi ha una important implantació de les Filles de Maria Auxiliadora, les salesianes, i altres grups de la Família Salesiana com els Salesians Cooperadors, Associació de Maria Auxiliadora, Associació d'Antics Alumnes, Llars Don Bosco, Institut Secular de les Voluntàries de Don Bosco, Filles dels Sagrats Cors i l'Associació de Dames Salesianes.

En tots els centres i obres amb presència salesiana, s'han organitzat celebracions especials de l'eucaristia, moments de pregària amb els joves, novenes i tríduums en honor al Sant, activitats culturals, esportives i recreatives, per apropar als joves i fidels a la figura de Don Bosco, al seu missatge-la centralitat de Déu en la vida per ser feliços, la proposta de la santedat en la vida ordinària -, i els seus grans amors: l'Eucaristia, la Verge sota l'advocació d'Auxili dels cristians, i l'Església.

Acaben de publicar les dades estadístiques de la Congregació Salesiana a 31 de desembre de 2012. Els salesians són 15.494, (15.014 religiosos professos i 480 novicis), i d'ells 121 bisbes. A Espanya hi ha 1.140 salesians. En relació al 2011, s'ha reduït el nombre de 66 salesians professos en el total, i han augmentat 65 novicis més. Àsia, Àfrica i Oceania són les zones del món on més creix la Congregació. El nombre de països on són presents els Salesians de Don Bosco són 132, un més que l'any anterior.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.