Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Les escoles concertades diuen que “la situació és límit”. Així ho argumenten en una carta que han fet arribar el president de la Generalitat signada per les entitats representatives de l'escola concertada de Catalunya, sector on és majoritari l’escola cristiana.

El text denuncia els greuges del professorat i les dificultats que ha comportat especialment d’endarreriment dels pagaments per als centres més petits i sense capacitat de finançament.  Per això, demanen “mesures que puguin donar supervivència al sector”.

També recorden que “el tancament de centres concertats acabaria suposant un major cost a la Generalitat” ja que el cost que té per l’administració pública una plaça en una escola concertada és almenys un 30% inferior al que té per cada alumne de l’escola pública. Aquesta situació és difícil de sostenir “en un context on el suport econòmic de les famílies, que sempre havia mantingut el sector, ha minvat”.

Aquest és el text íntegre de la carta adreçada al president de la Generalitat de Catalunya:

Molt Hble. Sr Artur Mas,

En primer lloc, rebeu la nostra felicitació i els millors desitjos en ser investit de nou President de la Generalitat de Catalunya.

Les escoles concertades del país es posen a la vostra disposició com a part important i decisiva que són del Servei d’Educació de Catalunya, tal com queda definit per la Llei d’educació del nostre Parlament.

També aprofitem per agrair-vos la vostra actuació per tal que alguns dels Programes de Qualificació Professional Inicial dels nostres centres poguessin tenir algun finançament públic que els fes viables, atenent la nostra petició, que fou motivada per la situació de vulnerabilitat que majoritàriament presenta l’alumnat d’aquests programes.

En circumstàncies normals, aquesta carta finalitzaria aquí; però, com que no ens mou tan sols la cortesia, sinó la confiança en la vostra responsabilitat, ens veiem obligats a aprofitar aquest mateix missatge per recordar-vos la situació del nostre col·lectiu.

Som conscients de la situació financera que viu la Generalitat, i n’hem denunciat públicament  l’ofec al qual està sotmesa. Per això, el passat setembre, fent-nos ressò de la resolució del Parlament, ens vàrem pronunciar a favor d’una hisenda pròpia per a Catalunya.

No demanem impossibles, però sí us hem de fer palès que les escoles concertades subsisteixen, des de fa molts anys, amb un finançament insuficient que ha llastrat les seves economies. Des que va arrencar l’actual crisi econòmica, el nostre professorat ha sofert les mateixes disminucions salarials o de millores socials que el dels centres públics, tot i no gaudir de les mateixes condicions laborals. Els centres, per la seva part, han incrementat ràtios d’alumnes de forma molt generalitzada, i estan patint disminucions econòmiques i ajustaments diversos del finançament públic en un context on el suport econòmic de les famílies, que sempre havia mantingut el sector, ha minvat. Aquest impacte és molt més greu en les escoles petites, les rurals i les d’educació especial.

En aquests moments, a més d’aquestes dificultats, patim el retard en els pagaments, que en la partida regular de les despeses de funcionament dels centres, que sufraga la Generalitat en virtut del concert educatiu, ha acumulat ja quatre mesos d’endarreriment. Amb aquesta partida, els centres docents han de fer front a la nòmina del personal no docent (administració, recepció, secretaria i neteja) i als subministrament bàsics per al manteniment de l’activitat docent. També resten pendents els pagaments d’altres subvencions i ajuts.

Atès que aquests endarreriments incideixen en economies majoritàriament ja molt afeblides, sovint amb pagaments pendents per inversions o simples obres de manteniment en edificis força antics, moltes escoles es troben sense més possibilitats d’endeutament per fer front a la despesa corrent. No sabem si la Generalitat pot escurçar aquests endarreriments o pot arbitrar d’altres mesures pal·liatives, però volem insistir en la gravetat i la urgència que viu el sector, i us demanem que emprengueu -o ens suggeriu- les mesures que puguin donar supervivència al sector. No cal dir que el tancament de centres concertats acabaria suposant un major cost a la Generalitat a l’hora de garantir el dret a l’ensenyament dels alumnes que actualment escolaritzem aquests centres.

La situació és límit en molts casos. Per aquest motiu, i potser més enllà de la cortesia deguda, us ho fem avinent en el primer cop que ens adrecem a vós en aquest nou mandat com a President.

Amb la confiança en l’atenció que presteu al sector educatiu, reiterem la felicitació i els millors desitjos per a aquesta nova legislatura, i us saludem ben cordialment.

Ricard Albart. Agrupació Escolar Catalana. Lola de la Fuente. Associació Empresarial d’Economia Social. Rosa M. Riba. Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya. Carlos Camí. Confederació de Centres Autònoms de Catalunya. Josep Díaz. Federació Catalana de Centres d’Ensenyament de Catalunya. Enric Puig. Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

Barcelona, 15 de gener de 2013