Vés al contingut
Catalunya Religió
(Escolapis) Durant el Concili Vaticà II, a Roma, monsenyor Dods, bisbe senegalès, va demanar al pare general de l’Escola Pia que enviés religiosos per col·laborar amb el seu clergat en l’animació i l’acompanyament pastoral i educatiu dels infants i joves de la Casamance.
En resposta a aquesta petició, el 10 de gener del 1963 arribava al Senegal el primer escolapi, el Pare Enric Serraïma. Cinquanta anys després, la llavor que es va sembrar ha crescut i s’ha desenvolupat: 25 religiosos catalans i 50 joves senegalesos s’han compromès a fer presenten en el país l’esperit i el carisma de Sant Josep Calassanç, a través de 22 obres pastorals i educatives.
Una presència que passa per l’ensenyament preescolar a Sokone, Karang i Dakar; escoles d’ensenyament primari amb l’Escola Comunitària de Base SamSam III, M’Lomp, Oussouye, Sokone, Thiaroye; col·legis d’ensenyament mitjà a Oussouye, Kajinol i Thiaroye; residències i internats a Oussouye, M’LOmp, Sokone, Toubakouta; centres de Formació Professional Agrícola (M’lomp et Loudia, Karang), de la Dona (SamSam III i Dakar) i Projecte de Formació Professional per l’Aprenentatge (Sokone); i els centres sòcio-culturals a Sokone, Thiaroye i Kabrousse.
Benefici per diverses comunitats
Els escolapis també donen vida a altres activitats educatives com colònies de vacances o moviments de nens i joves. Així mateix, tenen confiades quatre parròquies: Sagrat Cor de M’Lomp, Màrtirs d’Uganda de Dakar, Santa Teresa del Nen Jesús de Sokonei Santa Marta dels Quatre Camins de Paris.
Actualment, 58 religiosos escolapis animen aquesta activitat, amb el suport de més de 150 laics col·laboradors, del que se’n beneficien prop de 3000 joves i infants. L’any 1967 es va erigir la Delegació del Senegal i, el 1987, el Vicariat. L’any 1994 es van fer les primeres professions solemnes d’escolapis senegalesos i, tres anys després, s’erigia la Vice-Província del Senegal, que depenia de l’Escola Pia de Catalunya.

Aquest 2013, l’Escola Pia del Senegal i la Comunitat de Costa d’Ivori esdevenen una nova província independent en el marc de l’Orde de l’Escola Pia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.