Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Unes 250 persones provinents de 21 ciutats i de 50 confraries participaran, des d'avui fins diumenge, al V Congrés Català de Congregacions, Confraries i Germandats de Catalunya  que enguany es celebra a Mataró. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, obrire aquest divendres l'esdeveniment que, sota el títol "Expressió de fe", inclou ponències, visites, concerts, una desfilada, una missa, una exposició i també una col·lecta per Càritas.

Així, destaca la ponència central del mateix cardenal o la de Jaume Aymar, director de Catalunya Cristiana, sobre "Pedagogia de Setmana Santa". També hi haurà una taula rodona a càrrec de joves confrares, que tractarà sobre el rol dels joves en les entitats de Setmana Santa.

El Congrés inclou activitats complementàries obertes a tothom, la més destacada és el concert de música sacra que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria aquest dissabte. Sota la direcció del mataroní Lluís Carné, la Coral Arquitectura i l’Orquestra de la Universitat Politècnica de Catalunya oferiran un concert basat en repertori de compositors locals. La música també serà la protagonista e la nit de divendres, amb un concert de bandes de les germandats de la ciutat. Tota la recaptació del recital anirà destinada a Càritas. L’altre gran acte públic de la jornada es viurà dissabte a la tarda amb la desfilada dels Armats de Mataró pel centre de la ciutat

A més, s’han organitzat visites a l’exposició Pas a pas, dedicada a la història de la Setmana Santa mataronina a l’Ateneu Caixa Laietana (inaugurada fa unes setmanes), a la seu dels pessebristes i al Castrum dels Armats.

Jesús Moya, president de la Comissió de Setmana Santa de Mataró i un dels organitzadors, ha destacat aquest divendres en una roda de premsa l'enorme esforç per poder aplegar tantes persones i tantes activitats, fet que demostra que "podem portar a terme coses importants, com els mataronins ja coneixen de cada Setmana Santa i de l'enorme mobilització que suposa" així com "podrem conèixer altres realitats, lluny de la feina quotidiana que a vegades ens impedeix de veure-les". Per la seva banda el director del Congrés, Josep Jubany, recordava que aquests congressos serveixen per "la necessitat de trobada de les confraries catalanes, així com per la reflexió sobre el que estem fent".

Finalment, Ramon Bassas, alcalde accidental de Mataró, ha agraït l'esforç dels organitzadors i ha recordat "el valor de l'esforç conjunt de confraries de la ciutat que -com fan el Divendres Sant amb 2.000 efectius i 55.000 espectadors- són capaces d'unir-se malgrat provenir de diverses tradicions i diversos moments històrics".