Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Per primer cop, un estudi en profunditat donarà a conèixer la vida del protestantisme català entre 1876 i 1978. Es tracta de 'Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona', escrit pel doctor en història per a la Universitat de Barcelona Frederic Vázquez Osuna.
 
L'obra es presentarà oficialment el dimecres 2 de març, en un acte oficial al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, amb la presència de l'autor i de l'alcalde, Jordi Hereu.
 
Com explica el pastor ja jubilat i especialista en història de les esglésies evangèliques espanyoles Pablo García Rubio, el treball parteix després que Vázquez Osuna llegís un article que al 2007 va escriure la revista de l'Església Evangèlica Espanyola www.iee-es.org) 'Cristianismo Protestante' titulat "La dictadura franquista, el nacional-catolicismo y los protestantes represaliados".

 
Vázquez és especialista en temes crítics del franquisme, i aquest article li va cridar l'atenció, ja que fins aquell moment no habia sentit res sobre els protestants, fet que va decidir posar-se a estudiar sobre aquesta tradició religiosa minoritària. És la primera vegada que un autor no protestant s'aproxima a la realitat religiosa de les esglésies evangèliques "amb un respecte i coneixement dels fets que impressiona", explica el pastor García Rubio.
 
Per fer aquest estudi, Vázquez s'ha documentat exhaustivament, i ha recorregut els arxius històrics de Salamanca, Moncloa, Barcelona, i també l'Arxiu Històric de les Antigues Esglésies Metodistes de Cataunya i Balears. També d'ha entrevistat amb la gran majoria dels dirigents evangèlics durant el franquisme per conèixer de primera mà com es vivia el fet de no ser catòlic durant els 40 anys de dictadura.
 
La repressió que van sofrir els protestants només per la seva fe és una gran desconeguda: les esglésies clausurades fins a 1945, el tancament definitiu de les escoles protestants que s'havien obert especialment en barris obrers, afusellaments de pastors i de fidels, cultes clandestins a les cases, violència, atacs contra els temples, episodis d'espionatge, detencions, empresonaments, catalans que van haver d'exiliar-se i tot un seguit de penúries conseqüència del 'Nacional-catolicisme' que volia imposar el dictador.
 
Les esglésies protestants i evangèliques estan presents a Catalunya des de 1968. Tot i això, en sabem molt poc d'elles, i fins fa ben pocs anys, la seva presència als nostres barris i ciutats ha estat molt discreta.
 
Ara, amb el fenòmen de la immgiració, el protestantisme català ha guanyat certa visibilitat, però encara falta molt camí per recórrer per aconseguir una plena normalització de com les esglésies cristianes no catòliques viuen l'Evangeli en el segle XXI.
 

En temps on la recuperació de la memòria democràtica és un dret, també ha d'haver espai per les investigacions que fa Vázquez Osuna, i que permeten fer justícia al protestantisme català i espanyol. El repte és majúscul ja que, seguint la pregunta que recull el relat de l'evangelista Lluc: "Però el Fill de l'home, quan vingui, ¿trobarà fe a la terra?" (Lc 18, 8).