Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Rouco repeteix i es crea un equip a la seva mida, mentre que els bisbes catalans assoleixen més presència a la Permanent amb l’entrada de Taltavull.

(Jordi Llisterri – CR) Tot i que era més que previsible la reelecció d’Antonio María Rouco Varela com a president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), els resultats de les votacions d’aquest dimarts en la plenària dels bisbes espanyols han portat un tancament en el cercle de responsabilitats més proper a l’arquebisbe de Madrid.

El Comité Executiu, l’organisme de govern que envolta la presidència i que es reuneix una vegada al mes, ha quedat format per un equip més proper al cardenal Rouco en el seu darrer mandat abans de la jubilació prevista per d’aquí dos o tres anys.

Dels sis membres elegits pel Comité Executiu, només n’ha quedat fora dos: el cardenal Lluís Martínez Sistach i l’arquebisbe de Valencia Carlos Osoro, dels sectors més moderats de la CEE. Han estat substituïts per l’arquebisde de Santiago Julián Barrio, i pel de Pamplona, Francisco Pérez.

Sistach i Osoro no podien ser reelegits membres de l'Executiu per haver esgotat dos mandats, i la única manera d’assegurar-ne la permanència era escollir un dels dos vicepresident. La reelecció de l’arquebisbe de Valladollid Ricardo Blázquez com a vicepresident els ha deixat fora de la permanent i un equip amb menys veus discrepants de la línia majoritària de la CEE.

Tot i que Rouco revalida un quart mandat que li ha permès dibuixar durant els darrers deu anys el mapa episcopal espanyol, aquesta vegada tampoc a pogut sumar més de 39 vots, un més dels necessaris per aconseguir-ho. De la mateixa manera que fa sis anys que Blázquez va aconseguir la presidència per un estret marge de vots. En la votació d'aquest dilluns Blázquez va obtenir 28 vots per la presidència.

Alhora, en el Comité Executiu d’aquest mandat pel 2011-2014 es repeteix la mateixa situació que el 2002-2005. L’aleshores arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles, també al final del seu mandat episcopal, no va revalidar la vicepresidència. Es tornarà a repetir un dels pocs períodes en els que no hi ha cap bisbe de Catalunya a l’Executiu.

En les eleccions episcopals que han finalitzar aquest dimecres les renovacions més importants s’ha produït en les 14 comissions episcopals. En aquest cas sí que hi ha una amplia presència de bisbes de Catalunya, on entren Martínez Sistach i l’auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull. Aquí podeu ampliar aquesta informació.