Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Curcó/Catalunya Cristina) La monja Teresa Forcades, metgessa, teòloga i religiosa del monestir de Sant Benet de Montserrat, va impartir recentment una xerrada al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. La sala d’actes de museu va resultar petita per encabir el nombrós públic que va acollir la religiosa benedictina amb entusiasme i amb el desig d’escoltar-la. El títol de la conferència, Donar a llum la llum, responia a l’objectiu de la conferenciant: oferir unes reflexions a l’entorn de la noció de la coredempció.
 
La religiosa es va referir, en primer lloc, a la seva tesi sobre la Trinitat, amb la qual Forcades va poder comprovar com és d’impossible trobar l’essència de Déu, «tot i que no podem deixar d’intentar agafar Déu».
 
Tot seguit, va iniciar la seva reflexió teològica centrada en la coredempció, partint del supòsit que sense la nostra implicació no hi pot haver salvació. Forcades va dir que no és cap obligació parlar de Déu o creure en Déu per tenir i viure en sentit, però que cal fer compatible la nostra creença del transcendent per viure en coherència. «El nucli mateix del cristianisme —va explicar— és que el Déu transcendent es pot trobar aquí a la terra. No podem mirar el Crist sense que darrere seu hi hagi el nostre rostre i només en el temps i en l’espai trobarem Déu, que dóna llum a la llum.»
 
El nucli de la fe cristiana
 
Segons Forcades, cal fixar-nos en el Déu bondadós i en la creació intel·ligible: «Aquesta intel·ligibilitat és el principi de la creació, que és obra de Déu però que no està acabada.» Va manifestar que fou en el llibre del Gènesi on per primera vegada va ressonar el «faci’s la llum». «I ara, en els temps actuals, Déu ens la reclama de cadascun de nosaltres, que hem de donar a llum la llum», va assegurar. Per a la religiosa, és el nucli de la fe i de l’espiritualitat cristianes, «ja que Déu solament pot ser experimentat si d’alguna manera neix de nosaltres mateixos».
 
Tot i referir-se a la Mare de Déu, la ponent va afirmar que el cristianisme no separa el rol de gènere en l’àmbit de l’espiritualitat, sinó que ens diu que cada persona és única i està cridada a donar a llum la llum. És en aquest donar a llum la llum que, per a Forcades, tots els homes i dones prenem com a model Maria, la Mare de Déu, que ha donat més que ningú a llum la Llum.
 
«Ella, en prendre consciència del que Déu li demanava, va voler assegurar-se que no vivia un miratge i, amb la raó, va demanar explicacions, exposant la seva pròpia situació, poblada de dubtes. Quan ella va rebre els pertinents aclariments, es va implicar des del millor de si mateixa i va pronunciar el seu “faci’s en mi la teva voluntat”. Connectava, així, amb el Déu creador de la llum i perllongava aquesta llum, donant-nos el Crist, llum del món», va argumentar Teresa Forcades.
 
L’exposició «Rostres»
 
La intervenció de Teresa Forcades es va organitzar dins del marc de l’exposició Rostres, del fotògraf Domi Mora, que va compartir taula amb la religiosa benedictina i amb la directora del Museu de Lleida, Montserrat Macià. Mora va explicar com la providència ha estat un «motor fantàstic» per a la seva obra: «La providència va ser la que em va conduir al monestir de les Benetes per fer unes fotografies a les religioses. Allí vaig conèixer Teresa Forcades.» «La forma més elevada d’acció és la contemplació i ella n’és exemple. És paraula viva», va dir el fotògraf i artista en referir-se a la religiosa benedictina.
 
A la mostra es pot contemplar la singular creació artística de Domi Mora, el qual, mitjançant la superposició d’imatges en un mateix negatiu fotogràfic, obté com a resultat una nova obra que té com a objectiu aconseguir «retrats tipus» del rostre de Crist i de la Mare de Déu.
 
En aquesta ocasió, Mora ha aconseguit amb el seu treball quatre retrats fotogràfics a partir d’escultures i pintures de diverses èpoques, totes elles del fons d’art del Museu de Lleida.

Jordi Curcó. Text publicat a Catalunya Cristiana.