Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(URL) Coincidint amb la data en què es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya la creació de la Universitat, aquest dimarts es va fer l’acte d’inauguració del vintè aniversari de la Universitat Ramon Llull a l’auditori Cardenal Narcís Jubany de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna.

La trobada va comptar amb la presència del conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo i el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala.

L’acte es va iniciar amb la benvinguda del president del Patronat de la URL, Leopoldo Rodés, qui en primer lloc va donar les gràcies a tots aquells que, amb la seva aportació per fer créixer i consolidar la URL, han fet que s’arribés als 20 anys. Tot rememorant els inicis i la progressiva evolució de la Universitat, Rodés va recordar amb paraules de lloança els diferents presidents i rectors de la URL i va fer especial èmfasi en les relacions universitat-societat, una “simbiosi tant necessària per l’evolució social del país” que sempre ha estat molt present en el dia a dia de la URL. Finalment Rodés va subratllar que el Patronat està “satisfet amb tot el que la nostra Universitat ha realitzat en aquests vint anys”, temps durant el qual la URL ha crescut en quantitat (18.000 alumnes), en qualitat de formació i en prestigi. I, per acabar, va animar a tots els que formen la Comunitat Universitària de la URL a “prosseguir i intensificar els esforços per a aconseguir una universitat de referència internacional”.

Lliurament de Medalles d’Or i Guardons d’Honor

Tot seguit es van lliurar les Medalles d’Or de la URL a Carles Cuatrecasas Targa, Lluís Magriñá Veciana, Josep Martí Roca, al cardenal Lluís Martínez Sistach, Salvador Pié Ninot, Josep Joan Pintó Ruiz i Joan Ros Petit. L'arquebisbe de Barcelona va excusar la seva presència perquè al matí havia estat operat de cataractes. També es va fer entrega dels Guardons d'Honor de la URL al Banco Santander, que va recollir el seu president, Emilio Botín, i a José Narro, rector de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM).

Carles Cuatrecasas va remarcar que per a ell era un motiu d’honor està reunit en aquest acte “no només per rebre la distinció sinó també per compartir la maduresa d’un projecte iniciat fa 20 anys”. Cuatrecasas va comentar que el vell refrany voler es poder s’ha fet realitat: “Vàrem voler tenir la URL. Vàrem voler construir la URL. I ara la tenim, ocupant un lloc de preeminència entre las universitats espanyoles amb el millor número d’alumnes de totes elles”.

Cuatrecasas va afegir que la URL ha estat obra de moltes persones i “sense esforç compartit no hauria estat possible aconseguir el resultat d’una Universitat que es avui gresol de diferents sensibilitats i carismes, de diferents metodologies avui conciliades, que convergeixen en l’objectiu comú de la formació integral de l’alumne”. I és en aquest punt on va voler destacar el paper dels presidents de la URL, de l’exrector Miquel Gassiot i de l’actual rectora.

Emilio Botín va felicitar a la URL per la important tasca realitzada al llarg dels 20 anys i va afirmar que la Universitat Ramon Llull "és un magnífic candidat per aconseguir el grau de Campus d’Excel·lència Internacional conjuntament amb altres universitats d'excel·lència no només d'Espanya, sinó incloent la col·laboració d'universitats nord-americanes de primaríssim nivell ".

Salvador Pié va remarcar que la URL és fruit de la iniciativa social privada i que la URL és, des de la seva creació, conscient d’una doble realitat. Primer, que la URL “és un servei públic, és dir, amb vocació d’oferir-se a tothom”. I segon, que aquest servei públic “el vol fer d’una manera que superi la pura burocràcia i un estat i funcionarisme”. Pié Ninot ha dit que és per això que la URL dona molta importància al seu patronat i al seu president i s’articula com una fundació de fundacions universitàries privades sense ànim de lucre. També va afegir que, d’aquesta manera, “queda clar que no és una empresa amb accions que reparteix els seus possibles guanys sinó que tot el que té ho fa per a la formació dels nous estudiants i graduats, al servei de la qual es va fundar la Universitat”.

José Narro va compartir amb l’auditori una convicció: “Estic persuadit que l’educació ha estat en la història de la humanitat la clau per a estimular el veritable desenvolupament de la nostra espècie. Sense educació es disminueix la naturalesa humana i sense educació no hi ha futur. Les universitats aleshores han d’articular un conjunt d’elements per a complir amb la seva encomanda. Han de garantir als estudiants tots els elements científics, humanístics, i tecnològics propis de cada camp del saber, així com les habilitats i actituds que requeriran a la seva vida professional. No obstant, això no és suficient. Es requereix que les universitats disposin dels programes i models que formin als alumnes en els valors cívics, que els permetin l’orientació permanent i que afavoreixin el seu compromís amb la col·lectivitat. La veritable formació demanda que els alumnes comptin amb la capacitat de contribuir i d’encapçalar la transformació de la realitat en la qual es desenvolupen. Les nostres universitats i institucions superiors han de formar estudiants complets”.

Parlaments de la taula presidencial

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, va transmetre les felicitacions del govern de la Generalitat de Catalunya a la URL “per arribar a la vida adulta amb tanta força”. Mas-Colell va afegir que la Llull “ha estat sens dubte un estímul per a totes les universitats del sistema i un exemple per a les privades. De fet, totes les universitats privades que tenim han seguit tot el model fundacional de la URL que s’ha demostrat un model de governança molt efectiu”. 

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, va dir que en aquestes dues dècades, la URL “ha esdevingut per mèrits propis una de les peces clau del mapa universitari català”. També de Gispert, en tant que presidenta del Parlament, va fer un recordatori del debat i aprovació per unanimitat en el ple del Parlament de Catalunya de la Llei que va reconeixia la URL. “Es bo destacar-lo perquè a vegades la política i els polítics no sortim ben parats, i en aquesta ocasió tots es van posar d’acord per aprovar la primera universitat d’iniciativa social”.

El ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, va recordar que l’1 de març de 1990 s’estava obrint un procés molt rellevant quan el Parlament que representava tota la societat catalana va aprovar la Llei reconeixent aquesta Universitat amb l’objectiu de generar una nova opció universitària per a Catalunya. Gabilondo va afegir que per la iniciativa i incidència social que té avui la URL, “és una universitat de transformació, que ha generat una salut social en tots els sentits, perquè s’ha guanyat el respecte de la societat catalana i espanyola i el prestigi entre els emprenedors”. Finalment va dir: “Avui no he vingut aquí a posar-vos nota, però sí per a dir-vos que sou una de les millors universitats espanyoles”.

Finalment, el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, va felicitar a la Universitat per a la seva trajectòria històrica i va encoratjar a la URL a seguir en aquesta línia.

L’acte es va cloure amb el parlament de la rectora de la URL, Esther Giménez-Salinas, qui va assenyalar que han estat molts els que han posat “el seu gra de sorra” des que la URL va néixer l’any 1911 amb 3.000 estudiants i 13 titulacions en “temps difícils per reivindicar el paper d’una universitat privada en un moment d’explosió del sistema universitari públic”. Des d’aquell “tret de sortida de la cursa d’un model d’universitat inexistent”, en què la seu del Rectorat era un piset amb 4 persones i el fax era la gran novetat tecnològica, Giménez-Salinas va anar desglossant la història de la Universitat alhora que recordava i agraïa a diferents persones i institucions la seva contribució en el desenvolupament i consolidació de la URL. Per tancar la seva intervenció, la rectora va incidir en què la URL suma 20 anys però segueix mirant el futur sense oblidar els seus reptes, que va resumir en: millorar la qualitat en la docència; incentivar els investigadors; potenciar els parcs tecnològics, enfortir l’emprenedoria i afavorir la innovació en transferència; seguir treballant per ser un referent internacional i continuar formant estudiants amb els principis de l’humanisme i un sentiment ètic, cultural i social.

Altres actes del vintè aniversari

En el marc de les celebracions d’aquest vintè aniversari, dimarts va tenir lloc la Jornada de Cooperació de la URL, organitzada per la Càtedra UNESCO d'Educació, Desenvolupament i Tecnologia de la Universitat Ramon Llull, que enguany ha arribat a la 7a edició i ha estat dedicada a Mèxic. La trobada va comptar amb la participació de Jorge Zermeño Infante, ambaixador de Mèxic, i José Narro Robles, rector de la Universidad Nacional Autónoma de México, entre d’altres personalitats.

Els dies 16 i 17 de juny se celebrarà la tercera edició de la Jornada d’Innovació Docent URL, que enguany es farà conjuntament amb les Universitats de Deusto i Pontifícia de Comillas. Aquesta Jornada és una activitat de formació pedagògica, l’estratègia de la qual es fonamenta en la tècnica d’investigació de benchmarking, entesa en aquest context universitari com a comparativa i posada en comú de les bones pràctiques d’innovació pedagògica que es duen a terme als diferents centres de la URL. De la mateixa manera que al benchmarking empresarial s’intenta obtenir informació sobre les operacions dels competidors, en aquest cas, la finalitat ha estat l’aprenentatge docent a través de les eines, tècniques o experiències docents que utilitzen professors d’altres centres de la URL.

Durant el curs 2011-2012 també s’investiran doctors honoris causa a l’empresari i actual president executiu de Repsol, Antoni Brufau, a proposta de l’IQS, i a la directora de l’organització Ser Paz, Nelsa Curbelo, a proposta de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés.

(Foto: Manuel Canetti)