Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

L'espiritualitat o la catequesi també estan lligades a les pedres del patrimoni de l'Església. Amb aquesta idea, els bisbes catalans han donat suport al projecte “Catalonia Sacra” que vol potenciar la dimensió religiosa de les visites turístiques al patrimoni de l’Església. En la reunió que s’ha fet aquesta setmana de la Conferència Episcopal Tarraconense, s’ha present aquest projecte promogut pel Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l’Art Sagrat (SICPAS), amb la Universitat de Girona i amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

“Catalonia Sacra” és un projecte d’articulació de visites turístiques al patrimoni de l’Església catòlica a Catalunya, amb l’objectiu de fer-lo conèixer més i mostrar la naturalesa fonamental del patrimoni de l’Església com un resultat de la inculturació de la fe cristiana a Catalunya.

El projecte està a punt de ser enllestit i compta amb tres rutes: una ruta nuclear, a les catedrals de les deu diòcesis amb seu a Catalunya; una ruta radial a les diòcesis, practicable en un o dos dies per diòcesi; i una ruta global, amb diversos itineraris per tot el territori, que es podrà recórrer en més de dos dies o per etapes. En aquestes rutes de caire turístic es vol presentar la personalitat de l’Església a Catalunya i la raó del patrimoni que manté: la història i l’art, la geografia, l’espiritualitat i la catequesi.

El projecte està dirigit tant al públic de motivació religiosa com a l’interessat en el patrimoni religiós en general i a les diverses edats i procedències i pensat especialment per al turisme.

40.000 joves acollits a Catalunya

D'altra banda, en la mateixa reunió els bisbes han conegut els detalls de l’acollida a Catalunya a partir de l’11 d’agost de més de 40.000 joves procedents de diverses diòcesis d’Europa i d’Amèrica que participaran en la Jornada Mundial de la Joventut a Madrid. Aquests joves seran acollits en centres educatius, en parròquies i en famílies de les deu diòcesis amb seu a Catalunya, i participaran en activitats organitzades en diverses ciutats.

El dissabte 13 d’agost tots els joves es trobaran a Barcelona on al matí es farà una eucaristia en l’Espai Fòrum. Després, els bisbes i els representants de les delegacions acollides seran rebuts a l’Ajuntament als bisbes i a la tarda hi preparats itineraris espirituals i culturals per la ciutat, amb visites a la Catedral i a les basíliques de Santa Maria del Mar i de la Sagrada Família..

Aquest és el text íntegre de la nota de la Conferència Episcopal Tarraconense

 

Comunicat de la reunió N. 198

Els dies 10 i 11 de maig de 2011 ha tingut lloc la reunió n. 198 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), al santuari de la Mare de Déu de Loreto, a Tarragona. La reunió ha estat presidida per Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona.

1.- En començar, i després de la pregària inicial, Mons. Pujol ha expressat l’agraïment de tots al Sant Pare Benet XVI per la recent beatificació del Papa Joan Pau II, que serà model i intercessor per a tots els cristians. Així mateix, Mons. Pujol s’ha congratulat per la recent publicació de la Bíblia en format popular, en la traducció catalana interconfessional, cridada a tenir una molt àmplia difusió, i també pel favorable ressò que ha tingut la carta pastoral dels bisbes de la CET, Al servei del nostre poble, en la commemoració del 25è aniversari de la publicació d’Arrels cristianes de Catalunya.

2.- Mons. Pardo, bisbe de Girona i delegat de la CET per a la pastoral de joventut, ha informat els bisbes de les activitats de preparació, a les diòcesis catalanes, per part del Secretariat Interdiocesà de Joventut (SIJ), de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que tindrà lloc a Madrid, el pròxim mes d’agost.

A partir de l’11 d’agost es preveu l’arribada de més de 40.000 joves, procedents de diverses diòcesis d’Europa i d’Amèrica, que seran acollits en centres educatius, en parròquies i en famílies de les deu diòcesis amb seu a Catalunya, i participaran en distintes activitats organitzades en les ciutats i pobles de Catalunya i Andorra.

El dissabte 13 d’agost, tots els joves es trobaran a Barcelona, on tindran lloc els actes conjunts dels dies previs de la JMJ: a les 10 h, celebració de l’Eucaristia, en l’Espai Fòrum; a les 13 h, recepció oficial a l’Ajuntament als bisbes i als representants de les delegacions acollides; a la tarda, itinerari espiritual i cultural per la ciutat, amb visites a la Catedral i a les basíliques de Santa Maria del Mar i de la Sagrada Família i a les 8 del vespre, cloenda de la jornada, amb un concert a l’Espai Fòrum.

A partir del 15 d’agost, tant els joves arribats de fora com els grups organitzats aquí marxaran a Madrid, on es desenvoluparan les activitats de la JMJ, que culminaran amb l’arribada del Papa Benet XVI el dijous 18 d’agost, el Via Crucis pels carrers de Madrid el divendres 19, la vetlla de pregària, a Cuatro Vientos, el dissabte 20 i l’Eucaristia presidida pel Sant Pare, el diumenge 21 d’agost, en la qual participaran joves de tot el món. La CET s’ha congratulat que alguns arquebisbes i bisbes de Catalunya han estat escollits per la Santa Seu com a catequistes de les Jornades.

Els bisbes han estudiat la informació rebuda i animen novament tots els joves de les diòcesis catalanes a participar amb entusiasme en aquesta Jornada Mundial de la Joventut. Per a inscriure’s i per a tenir tota la informació adient, els interessats poden accedir al web del SIJ (http://www.jovesij.com/), o al seu blog (http://www.marcats.blogspot.com).

3.- Mons. Salinas, bisbe de Tortosa i delegat de la CET per a la catequesi, ha informat els bisbes de la celebració del II Seminari d’estudi Catecumenat i comunitat, dirigit per Mn. Lluc Riera, vicari general i delegat del Catecumenat de la diòcesi de Mallorca, que tindrà lloc a Barcelona el divendres 13 de maig, i de les Jornades interdiocesanes de formació de catequistes, organitzades pel Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC), que tindran lloc, també a Barcelona, del 4 al 6 del pròxim mes de juliol, i durant les quals es presentaran les noves edicions del Catecisme de l’Església Catòlica i del Compendi del mateix Catecisme, així com el nou llibre que exposa “L’essencial de la vida cristiana”. També ha comunicat que està ja molt avançada la traducció catalana del llibre YouCat, divulgació catequètica per als joves, que es lliurarà durant les JMJ.

4.- En presència del Sr. Pere Micaló, delegat diocesà d’ensenyament de Girona,  de Mn. Norbert Miracle, delegat diocesà d’ensenyament de Tarragona i de Mn. Ramon Corts, delegat diocesà d’ensenyament de Barcelona, com a membres del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), els bisbes han tractat de diverses qüestions relacionades amb l’ensenyament de la religió i amb l’àmbit educatiu en general.

Els membres del SIERC han informat de les activitats del Secretariat, de la campanya feta per a les preinscripcions a l’assignatura de la religió catòlica, dels diferents aspectes relacionats amb la classe de religió i de la V Jornada interdiocesana de professors de religió, tinguda recentment a Montserrat, amb més de 500 participants.

Mons. Pujol, encarregat de la CET per a l’àmbit de l’ensenyament, i els altres bisbes, han mantingut un llarg diàleg amb els membres del SIERC i han insistit en la importància de l’ensenyament escolar de la religió catòlica, en la deguda preparació i formació permanent dels professors en els diversos nivells, i en tots els altres aspectes educatius, tan fonamentals per a l’Església com per a la societat en general. Mons. Pujol ha agraït als delegats d’ensenyament i als professors de religió la seva dedicació i els ha urgit a intensificar-la.

5.- Mons. Pardo ha presentat el Sr. Òscar Torrente, president del Moviment Infantil Juvenil d’Acció Catòlica (MIJAC) i Mn. Víctor Martínez, prevere de Lleida i consiliari general, els quals han informat els bisbes de la situació a Catalunya d’aquest moviment d’Acció Catòlica.

El MIJAC és un moviment d’infants d’edats entre 6 i 14 anys, que juguen i actuen junts, viuen i celebren la presència de Jesucrist enmig d’ells i revisen el que fan. El MIJAC és l’únic moviment d’Acció Catòlica centrat en l’àmbit de la infància i pretén potenciar la presència i la veu de l’infant, oferint-li l’oportunitat perquè a través dels jocs i les activitats que fa al seu grup, actuï al barri o al poble on viu, a l’escola, a la parròquia, amb els amics, per millorar-los i transformar-los d’acord amb l’esperit de l’Evangeli de Jesús.

Els bisbes han dialogat amb els responsables del MIJAC sobre els diversos aspectes del moviment i els han animat a seguir treballant en l’àmbit de la infància, en coordinació amb les activitats que es duen a terme en l’escola i en la parròquia, i a mantenir vius els lligams de col·laboració amb els altres moviments educatius en el temps lliure de la infància.

6.- Mons. Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona i delegat de la CET per als mitjans de comunicació social, ha informat els bisbes de diverses qüestions relacionades amb aquest àmbit i de la Jornada de formació per als directors de comunicació de l’Església a Catalunya, que tindrà lloc a Sant Feliu de Llobregat el pròxim 4 de juliol. En aquesta jornada es tractarà de les xarxes socials i de la incidència del món digital en la comunicació institucional.

7.- Mons. Vives, secretari de la CET, i Mons. Pardo, bisbe de Girona, han presentat als bisbes Mn. Joan Naspleda, delegat episcopal de Patrimoni Cultural de Girona i membre del Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l’Art Sagrat (SICPAS); la Dra. Dolors Vidal, vicedegana de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona; el Sr. Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic; el Sr. Daniel Font, de la comissió del patrimoni cultural de Vic i el Sr. Guillem Mercadal, del centre cultural de l’Albergueria del bisbat de Vic.

Els bisbes han rebut una completa informació sobre “Catalonia Sacra”, el projecte cultural dut a terme conjuntament pel SICPAS i la Universitat de Girona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

“Catalonia Sacra” és un projecte d’articulació de visites turístiques al patrimoni de l’Església catòlica a Catalunya, amb l’objectiu de fer-lo conèixer més i millor, i mostrar la naturalesa fonamental del patrimoni de l’Església com un resultat de la inculturació de la fe cristiana a Catalunya. El projecte, ja molt acabat, compta amb tres rutes: una ruta nuclear, a les catedrals de les deu diòcesis amb seu a Catalunya; una ruta radial a les diòcesis, practicable en un o dos dies per diòcesi; i una ruta global, amb diversos itineraris per tot el territori, que es podrà recórrer en més de dos dies o per etapes, en les quals es coneixerà la personalitat de l’Església a Catalunya i la raó del patrimoni: la història i l’art, la geografia, l’espiritualitat i la catequesi. El projecte està dirigit tant al públic de motivació religiosa com a l’interessat en el patrimoni religiós en general i a les diverses edats i procedències, tant del país com als estrangers que ens visiten, que foren uns dotze milions de persones al 2010.

Els bisbes han valorat positivament la feina feta fins ara pels responsables del projecte i pels Delegats diocesans, i han acordat donar-li suport en el futur en la mesura de les seves possibilitats.

8.- A proposta de Mons. Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat i delegat de la CET per a la pastoral del Turisme i dels Santuaris, els bisbes han nomenat el P. Josep Maria Sanromà, monjo benedictí i rector del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, com a director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral del Turisme i Santuaris, per als pròxims tres anys.

9.- Així mateix, els bisbes després de revisar les actuals dedicacions i serveis interdiocesans, han acordat encarregar l’àmbit interdiocesà de les qüestions relacionades amb el patrimoni a Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona; l’àmbit de l’apostolat seglar a Mons. Xavier Novell, bisbe de Solsona; i l’àmbit de la pastoral obrera a Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona.

Tarragona, 11 de maig de 2011