Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri – CR) Lluís Duch, Xavier Melloni, o Xavier Rubert de Ventós són alguns dels membres que formen el nou Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa que ha creat la Generalitat de Catalunya i que està presidit pel filòsof Francesc Torralba. Els membres escollits per aquest Consell són principalment persones del món acadèmic i no representants de les institucions religioses. El Consell es crea per “assessorar o informar” a la Direcció General d’Afers Religiosos i “proposar les actuacions o els plantejaments que consideri adequats en el marc de les relacions amb les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses” de Catalunya”.

De l’àmbit catòlic, entre els noms més coneguts hi ha l’antropòleg i monjo de Montserrat Lluis Duch –que fa pocs dies va rebre la Creu de Sant Jordi-, i el jesuïta i expert en diàleg interreligiós, Xavier Melloni. El filòsof Xavier Rubert de Ventós és un altre del noms destacats.

En el Consell també hi ha dos professors de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, Xavier Marín, expert en islam; i Miquel Calsina, director també del Centre d'Estudis Jordi Pujol; una experta en dret eclesiàstic de la Universitat de Lleida, Maria Teresa Areces, exsíndica de Greuges de la ciutat; i un professor de la Abat Oliba i de la Universitat Gregoriana de Roma, Joan-Andreu Rocha.

Procedents d’altres tradicions religioses hi ha tres dones: la pastora protestant Nathalie Reverdin, que va ser presidenta de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós; l’estudiosa de l’Islam, Yaratullah Monturiol; i la sociòloga de la universitat de Barcelona coneixedora del judaisme i l'Islam, Lena de Botton.

Tal com explicava fa pocs dies a CatalunyaReligió.cat el director General d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, “no es tracta d’un consell representatiu de les diverses confessions per aportar les seves reivindicacions” sinó “d’un consell de reflexió” per assessorar al govern sobre la gestió de la diversitat religiosa. La participació en aquest Consell no està retribuïda.

El decret de creació del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa argumenta que ha de col·laborar a “garantir el màxim respecte a la llibertat ideològica, religiosa i de culte, així com una pacífica convivència de les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses en el si d’una comunitat plural i diversa”.