Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) - Aquest any les esglésies cristianes de tot el món, també les catalanes, han pogut celebrar la Pasqua en una mateixa data. Les tradicions orientals (Ortodòxia) i occidentals (catòlics i protestants) van celebrar-la aquest diumenge, 12 de juny.

Això no passa habitualment. La raó és que la tradició ortodoxa es guia per un alre calendari, el julià, i catòlics i protestants, per un altre, el gregorià.

Per això, el principal òrgan ecumènic mundial, el Consell Mundial de les Esglésies (CMI), amb seu a Ginebra (Suïssa), ha fet una crida a la unitat de les esglésies perquè "no escatimin esforços perquè sigui possible concertar una data comuna en un futur".

La data de Pentecosta es calcula comptant 50 dies després de la Pasqua, i com també passa en el dia de Nadal, a l'utilitzar-se calendaris diferents, en la majoria de cops els cristians de tot el món celebren aquesta festa en dates diferents.

El CMI recorda que en els últims deu anys, Pasqua -i per tant Pentecosta- s'han celebrat en la mateixa data per tots els cristians. En canvi, en els propers anys, això només passarà al 2017 i al 2025 i d'aquí la importància de la unitat.

De fet, Pentecosta marca l'inici de l'Església. "Senyala la vinguda de l'Esperit sant que dóna pder a l'ESglésia. En un món dividit per la poresa i la violència, donem gràcies al do de l'Esperit Sant entre nosaltres, que ens fortaleix i ens fa a cada un de nosaltres testimoni de la pau de Crist", ha assegurat el secretari general del CMI, el pastor Olav Fykse Tveit.

Tveit recorda que fa 10 anys a Aleppo (Síria) es van remprendre les consultes entre esglésies cristianes per acordar un mateix mètode de càlcul perquè la Pasqua se celebri sempre el mateix dia, i espera que en la pròxima dècada s'arribi finalment a un acord.