Vés al contingut
Catalunya Religió

És l’escenificació del drama assumpcionista íntegre més antic d’Europa escrit en llengua romànica i aquest estiu l’Església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp (Baix Camp) acollirà el 32è cicle de representacions. La representació de El Misteri de la Selva es realitza des del 1980 la Selva del Camp impulsat per un grup de veïns dels poble.

Ara es considera com un dels principals esdeveniments culturals del territori i s’han realitzat més de 60 representacions a la Selva del Camp i a altres poblacions com Elx, Tarragona i Montserrat, així com a com Roma i a Jerusalem. El Misteri de la Selva ha rebut diferents premis, entre els quals destaca el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística popular.

A El Misteri de la Selva hi participen de forma desinteressada més de cent persones entre actors, cantors, músics, escenògrafs, maquilladors, tècnics de llum, directors, ajudants de vestuari, membres de junta. Durant aquests 31 anys, hi ha participat més de 300 persones. Amb el temps també s’hi han anat incorporant millores a nivell artístic i tècnic.

Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un text anònim que permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a capella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original, i pertanyents al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV. Els drames francesos i castellans són posteriors, com també el conegut Misteri d’Elx que data del segle XV.

Encara que no hi ha certesa absoluta d’on va néixer El Misteri, se’l pot relacionar amb una “representació” duta a terme a la Plaça de la Font de Tarragona l’any 1388. La primera notícia en l’època contemporània va ser al 1951, en una conferència sobre el teatre selvatà, en va parlar de l’auto sacramental sobre l’Assumpció que mossèn Joan Pié havia trobat a l’Arxiu Parroquial de la Selva del Camp. Cap a mitjans dels anys seixanta es va començar a remoure la idea i al 1980 es va dur a terme la primera representació. L'actual degà de la Facultat de Teologia, Armand Puig, va ser un dels principals impulsors de la recuperació.

Les representacions d’aquest any es fan el 14 d’agost i el 15 d’agost a l’Església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.