Vés al contingut
Catalunya Religió

(Caritas Barcelona) Prop de 1.500 persones van participar en l’acte institucional de Càritas de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa que es va celebrar, ahir, dijous 30 de juny, al Palau de la Música Catalana. La presentació de la Campanya "Càritas, un NO per a ningú" va ser un dels punts centrals d’aquest acte que Càritas oferia a les persones que fan possible la seva acció: voluntàries i voluntaris, comunitat cristiana, socis, donants, treballadors de Càritas, entitats i empreses col·laboradores.

La presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla, en la salutació inicial al públic va dir: “És una satisfacció per a nosaltres donar suport a l‘acte de Càritas. Ens sentim propers als seus valors i desitgem que tingui molt d’èxit en la campanya que inicien a fi que puguin seguir ajudant les persones que en aquests moments ho necessiten”.

Tot seguit, l’actriu i presentadora Txe Arana, conductora de l’acte, va convidar a Begoña Román, professora d’Ètica de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, a fer la seva intervenció. Sota el títol “L’acolliment de les persones que pateixen, un compromís ètic”, la professora Román va donar un clar missatge del que la Humanitat ha de fer per a si mateixa en els moments actuals. “La terra és una propietat comuna -va dir, rotunda- i l’acolliment de l’altre és un dret i un deure.” Va diferenciar entre dolor i patiment. “El patiment és molt més que dolor, perquè ve de la humiliació, de no sentir-se reconegut per l’altre com a membre d’aquesta Humanitat, una paraula que ve de humus (terra)”. I va alertar “quan l’Estat del Benestar està en crisi el que no pot estar en crisi és l’Estat de Justícia”. “A la persona que pateix, li hem de dir: comparteixo la teva humanitat, i també el teu patiment”. “Aquesta no pot ser una solidaritat de càlcul o estratègica, cal recuperar la religatio. Perquè les catàstrofes no podem preveure-les però sí que podem evitar que aquestes catàstrofes es repeteixen una i altra vegada i acabin sent calamitats per a les persones”. La prof. Román va advocar perquè els serveis socials promoguin l’empoderament de la persona per tal que aquesta trobi en les pròpies capacitats, la seva força. Llargs aplaudiments van donar pas a un emotiu vídeo de testimonis de persones que d’una o altra manera estan i se senten vinculades a Càritas.

Tot seguit, la intervenció de la responsable i el creatiu de la campanya “Càritas, un NO per a ningú”, Lourdes Llorens i Nacho Magro, de l’agència Bassat Ogilvy van explicar al públic assistent els objectius d’aquesta campanya que de manera desinteressada ha fet l’equip de la seva agència: sensibilització social i obrir-se a nous públics joves que hauran de ser els futurs col·laboradors de Càritas. També, el repte que va suposar que per segona vegada, Càritas els hi demanés la seva col•laboració. La campanya es difondrà per TV3, Catalunya Ràdio, Ràdio Estel i també per les xarxes socials i per internet. El passi de l’espot, construït amb un llenguatge dinàmic i directe, va cloure aquesta part central de l’acte.

La presentadora, Txe Arana, va demanar tot seguit al director de Càritas que s’adrecés al públic. Jordi Roglá va agrair a totes les persones assistents el seu suport a Càritas. “ Vosaltres, i també, les que avui no han pogut venir, feu possible l’acció de Càritas i que avui estiguem aquí. Gràcies , també al Palau i a l’Orfeó per fer possible aquest acte. Gràcies als socis, als donants, a les congregacions religioses, i als voluntaris i treballadors. I gràcies als mossens i a les parròquies, mai no us ho direm prou. Sense la vostra acció i el vostre suport no faríem el que hem de fer. Perquè ara, més que mai, hem de fer el possible i l’impossible. Són moltes les persones que confien i necessiten l’ajuda, aquest NO per a Ningú, perquè la catàstrofe (tenim 5 milions de persones a l’atur) no es converteixi en calamitat. S’ha d’actuar ja, perquè és inadmissible que les forces polítiques, econòmiques i socials no hagin arribat a un acord per a l’ocupació”.

Uns aplaudiments espontanis van interrompre en aquest punt la intervenció del director de Càritas. Roglá va anunciar que Càritas començaria el proper mes de setembre un Servei de Mediació de l’Habitatge per prevenir l’exclusió de les persones en risc de perdre’l per problemes hipotecaris o per dificultats econòmiques, i també una acció intensiva i integrada en l’àmbit de la prevenció de la pobresa en la primera infància, “el sector social més vulnerable”, va dir el director de Càritas.

Per acabar aquest acte institucional, l’Orfeó Català va oferir al públic de Càritas el concert “El Mirador”, fantasia per a cor i piano basada en melodies tradicionals catalanes, composta pel mestre Vila i Casañas, director de l’Orfeó Català.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.