Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Bassas / CR) Per Sant Domènec, o Sant Domingo com diuen els argentonins (vegeu aquest article d'Íngrid Lens), tota l'aigua del poble i, sobretot, la que contindran els milers de càntirs de la seva fira anual, és beneïda des que, durant el s. XVII, un "Vot de poble" a Sant Domènec, patró de les aigües, va ser beneficiós per protegir el poble d'Argentona contra una greu pesta que va assolar Catalunya. Argentona és una població plena de fonts i que, a la segona meitat del segle XIX, albergà una revolta popular contra el mal ús de l'aigua anomenada "Tapapous".

Aquest fet va donar lloc a un tradicional aplec, que es convertí en la Festa Major d'aquest poble del Maresme a mitjan segle XIX. La benedicció de les aigües s'ha fet sense interrupció des del s. XVII i és un dels pocs exemples d'aquest ritual que es conserven al nostre país. Després de renovar el Vot de Poble, acte que compta amb una renovació explícita de l'Alcalde al si de l'església parroquial de Sant Julià, i fer la benedicció amb l'aigua que surt de la font de Sant Domènec, o Domingo, és costum beure l'aigua de la font amb anís, amb la creença popular que aquestes aigües tenen propietats remeieres si es posen en un càntir nou, d'aquí el costum de fer Fira de Càntirs el dia de Sant Domènec a Argentona. Sobre la font, us recomanem aquest article de Pep Padrós.

La festa va anar caient en decadència fins que l'any 1951, un grup anomenats "Amics d'Argentona" poder-se revitalitzar i recuperar. Des d'aleshores és costum reproduir cada any un model de càntir tradicional, essent molts els col·leccionistes d'arreu del país que any rera any han anat col·leccionant tots els models. La Fira, que des del 1991 és la Fira Internacional de la ceràmica i la terrissa, té avui renom mundial i atrau nombrosos visitants, així com el Museu del Càntir, que conté peces excepcionals des de la prehistòria.

Des de l'any 1963 la festa s'acompanya d'una sèrie de jocs que tenen com a protagonistes el càntir i l'aigua. La majoria ja existien des d'època antiga, però actualment només els trobem a Argentona el dia de Sant Domènec. Els jocs per als més menuts hi trobem bufar pel broc gros, pescar el càntir, trencar el càntir amb els ulls tapats, cursa amb el càntir al cap i d'altres. Però la prova reina, la més important és la gran aixecada de càntirs, en què els concursants han de beure d'una sèrie de càntirs de mida cada cop major. El més gran fa més d'un metre d'alçada i ple pesa 200 Kg.

Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran

(Foto: 3/24)