Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(La Vanguardia) "Nit d'èxtasi a La Selva del Camp. Un centenar d'actors amateurs interpreten avui i demà El Misteri de la Selva, un drama religiós sobre l'Assumpció de Maria escrit al segle XIV, i que s'ha convertit en senya d'identitat cultural del municipi", diu Oriol Margalef en un apunt a La Vanguardia d'ahir diumenge en fer referència a les dues representacions que s'hi celebren els dies 14 d'agost, a les 10 de la nit, i el 15, a les vuit del vespre, a la parròquia de Sant Pere Apòstol. "La representació de l'obra desperta passions al poble", hi afegeix.

L'argument del drama assumpcionista íntegre més antic d'Europa esctir en llengua romànica és resumit així: "Quan a maria li arriba el moment de seguir els passos de Jesús cap al cel, junts maquinen per impedir-los-hi". L'obra està escrita en la llengua catalana que es parlava al segle XIV -per tant, anterior al Misteri d'Elx- i l'historiador Joan Pié, a principis del segle XIX, el recuperà a la llibreta de l'arxiu parroquial encara que "molt probablement la seva redacció s'ha de vincular a la ciutat de Tarragona, a la qual fa referència", segons Margalef. Des de 1980, es representa anualment.

"Gairebé tota la representació és cantada, a capella, per mig centenar d'actors aficionats, un opetit grup dels quals repeteixen en escena des de la primera edició", diu el text.

Podeu accedir a un dossier explicatiu en pdf clicant aquí.

Mostra un mapa més gran.

Foto: Vicenç Llurbà (Arxiu)