Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Bassas / CR) Sant Roc és un dels més venerats a Catalunya des del segle XVI, després que una forta pesta bubònica assotés el territori català. Advocat contra les pestes, el sant té nombroses dedicacions arreu del país, fins i tot a alguns patronatges (ho fou de Barcelona) i dóna lloc a algunes festes molt particulars com la que trobem a Arenys de Mar.

Venerat, com dèiem, ja a finals del segle XVI an força ciutats catalanes (provinent de la tradició veneciana al segle XV per les mateixes causes), la tradició arenyenca arrenca el 1607, quan es considera que el sant va alliberar el poble de la pesta. Des d’aleshores els nois joves i solters de la vila -els macips- surten cada 16 d’agost per reproduir l’acte de benedicció que la tradició explica segons la qual el sant de Montpeller va fer a Arenys de Mar. Vestits amb pantaló i camisa blanca, faixa vermella, picarols a les cames, espardenyes de veta i amb l’almorratxa a la mà (recipient de vidre proveït de quatre brocs), els macips i les macipes  ruixen amb aigua d’alfàbrega tots aquells que es troben pel camí i “beneint-los”. També entren a les cases particulars (antigament, a totes), que a la remullada responen amb un petit refrigeri ofert als macips. Aquests s’organitzen en diferents colles per poder fer el recorregut per tot el poble i van acompanyats pel so del tamborí i el flabiol. Durant tot el dia es poden sentir els sons dels picarols, els crits de “Sant Roooc!!! Sant Roooc!!!” que anuncien que s’acosten macips i macipes.

"En la majoria dels casos es buiden les almorratxes sobre el pobre ciutadà, que queda moll com un pop però satisfet de saber que durant tot l'any es mantindrà sa i estalvi sota la protecció de sant Roc", deia l'any passat la periodista Teresa Màrquez.

A les 7 de la tarda, a l'Església de Santa Maria, assisteixen a l'Ofici, junt amb les autoritats i veïns, que són ruixats en acabat. Abans, a l'Ofici s'hi canten els Goigs de Sant Roc. l'Ofici també ha comptat, prèviament, amb el Vot de Vila, instituït des del principi de la celebració de la festa com a motiu central i que té com a objectiu la continuïtat dels 'efectes' salvadors de Sant Roc sobre la pesta o altres plagues.

D'uns anys ençà, la festa dels macips reuneix força persones. Antigament, però, només eren "quatre o més", en paraules de Joan Amades, que cita escenes divertides en la recerca de tots els habitants de les cases a l'hora de remullar-los.

Des del 2006 va ser la primera vegada que les noies poden ser 'macipes', ja que fins aleshores tenien el paper de captadores, és a dir, anaven amb la barretina recollint els diners que els ciutadans donaven.

La festa actual comprèn bàsicament tres diades, la del 14, animenada 'la nocturna', la del dia 15, "la pesta" i la del 16, pròpiament la festa de sant Roc.

Podeu trobar articles, vídeos i altres documents a les pàgines del Vot de Vila (aquí i aquí) i el programa de la festa d'enguany (aquí). Us deixem amb un vídeo explicatiu de l'any 2010 de la Festa dels Macips.

 

Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran. Foto: Juanma Ramos | vídeo: Ràdio Arenys