Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Bassas - CR) Tota l'expectació és posada, aquest diumenge, a la XXXVII edició de l'Aplec al Santuari del Tallat, a Rocallaura, poble pertanyent al municipi de Vallbona de les Monges (Urgell), després de l'agra polèmica que ha enfrontat el rector de la parròquia amb els veïns, a rel del conflicte per la custòdia de la imatge [vegeu notícia al 3/24). L'esdevenient ha permès, a banda, donar a conèixer un aplec instaurat a mitjan dels 70 del passat segle en què hi participen nombroses persones que es reuneixen al voltant d'aquest indret a la serra del Tallat, que invoca la fraternitat i que agrupa pelegrins de diverses poblacions veïnes.

Així, aquest diumenge 21 d’agost, a partir de les 10 del matí, s'iniciarà la trobada amb el rés del Sant Rosari. A continuació, hi ha previstes diverses activitats (concurs de dibuix infantil, ballada de sardanes), així com una conferència a càrrec del Dr. Josep Mª Sans i Travé, director de l'Arxiu General de Catalunya, a les 12. A la 1, el pare prior de Poblet, Lluc Torcal, presidirà la Missa concelebrada amb la resta de sacerdots assistents que ho desitgin, segons ha explicat a CatalunyaReligio el principal organitzador de l'Aplec, Mossèn Francesc Benet i Marimon.

En acabat, i després d'una nova ballada de sardanes, hi haurà el dinar de germanor, que inclou una paella gegant. (Preu: 15 euros, 5 euros infants, amb imprescindible inscripció prèvia al telèfon 977 014 68).

L'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, deia a l'edició de l'any passat que el Tallat ha de ser un “lloc de silenci, perquè les persones que hi habiten i els qui hi puguin anar a pregar trobin sempre l’ambient adequat per a endinsar-se en la pregària i que es puguin omplir d’aquell goig i pau que donen la presència de Maria i l’entorn únic que envolta el Santuari”, el qual també “ha de continuar sent un lloc de festa, de goig i d’alegria per tots aquells que hi pelegrinen”.

La zona de Rocallaura i el Tallat fou repoblada per Ramon Berenguer IV. El santuari, d'estil gòtic, es troba al mirador del Tallat, a 787 m d’altitud, És un recinte tancat rectangular amb una porta d’accés de mig punt dovellat. Avui en dia compagina la funció de culte religiós i lloc de visita cultural i d’esbarjo. L’any 1354 s’hi fundà l’església de Santa Maria del Puig del Tallat. Al s.XV  passà a dependre del monestir de Poblet. El 1822 els monjos de Poblet abandonen el santuari. L’any 1835, durant la desamortització, el Tallat passà a mans de particulars. L’any 1970 amb la constitució dels Amics del Tallat, s'aconseguí finalment recuperar les runes i la propietat del Santuari (1982) fins a convertir-lo en el centre de peregrinacions de molts pobles de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, gràcies sobretot a l'Aplec que citem avui, que se celebra ininterrompudament des de 1975, com dèiem.

La nova capella del santuari fou inaugurada l’any 1985 per l’arquebisbe emerit de Tarragona, Dr. Pont i Gol, entronitzant allí la històrica imatge després de cent setanta tres anys d’absència.

Podeu trobar més informació (fotografies, notes històriques i goigs) al web Els goigs de l'Ignasi [aquí]. L'espai és pot visitar de dijous a diumenge, d'11 a 13 h. Per a més informació, tel. 973 08 40 07.

Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran
(Foto: http://www.llorac.cat)