Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Justícia i Pau) El jurat del premi de periodisme solidari VI Memorial Joan Gomis, integrat per membres de Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau, Foc Nou, i El Ciervo, ha decidit premiar al periodista Ander Izagirre per “Mineritos”, “Las madres guaraníes saltan a la cancha” i “Once voces en el desierto” en la modalitat d’obres periodístiques; així com a Kim Manresa, foto periodista, en la modalitat de trajectòries periodístiques.
 
El premi Memorial Joan Gomis promou el periodisme solidari, que faci referència a persones, institucions o col·lectius que lluiten contra les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social. Amb aquest criteri, el jurat ha decidit premiar, en la categoria d’obres periodístiques, tres reportatges del periodista basc Ander Izagirre, especialment el titulat  “Mineritos”, per la seva qualitat periodística, per la força de la història dels nens miners bolivians, en qui centra l’atenció del reportatge fugint d’una visió fàcil i en clau paternalista, i per la interessant reflexió final sobre el treball infantil; així mateix, han estat premiats els reportatges "Las madres guaraníes saltan a la cancha", pel to esperançat en que retrata el coratge d’unes mares decidides a impulsar una petita revolució social al duríssim entorn de la regió del Chaco bolivià i finalment  “Once voces en el desierto”,  per l’encert en la tria dels testimonis de refugiats del campament de Tinduf (Argèlia), fent visible el  llarg i silenciat conflicte saharaui, així com el mantingut suport de la societat civil espanyola.
 
Dins la modalitat de trajectòria periodística, el jurat a volgut premiar la tasca foto periodística de Kim Manresa (Barcelona, 1961), pel seu periodisme gràfic creïble i de qualitat en tots els seus projectes, pel seu compromís social reflectit en els treballs que ha realitzat durant els seus viatges a Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina, pel seu poder de denúncia, la seva sensibilitat i la seva visió esperançada d’algunes de les realitats més dures i injustes que s’esdevenen a diferents països del món.
 
L’entrega de premis será el proper dilluns 10 d’octubre a la Facultat de Comunicació Ramon Llull a les 19.30h.
 
Els premis en la modalitat d’obres periodístiques i de trajectòries periodístiques estan dotats amb 1.500 euros cadascun. A més a més les revistes El Ciervo i Foc Nou es faran ressò de les carreres dels guanyadors publicant una entrevista, i els guanyadors rebran un diploma acreditatiu amb una il·lustració de Joan Gomis.

Aquest premi periodístic pretén mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis Sanahuja (10 de juny de 1927- 29 de setembre de 2001), president de Justícia i Pau de Barcelona des del 1976 fins a la seva mort. Joan Gomis també va presidir Justícia i Pau d’Espanya, la Federació Catalana de ONG per al Desenvolupament i la Federació Catalana d’ONG per la Pau.