Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat) Aquesta setmana l'abat de Montserrat, Josep M. Soler, i la rectora de la Universitat Ramon Llull (URL), Esther Giménez-Salinas, han signat un conveni de col·laboració per mitjà del qual la URL i l’Abadia de Montserrat inicien una col·laboració per potenciar la difusió del fons bibliogràfic de la Biblioteca de Montserrat. Amb aquesta integració, el fons bibliogràfic de la URL s’incrementarà a 1.500.000 exemplars.

A principis d’any es va començar a treballar la possibilitat d’integrar el fons bibliogràfic de l’Abadia de Montserrat al Catàleg de Biblioteques de la URL. Des d’aleshores, la URL i l’Abadia de Montserrat han estat treballant conjuntament per tal de definir una estratègia de col·laboració entre ambdues institucions que, finalment, ha quedat reflectida en un conveni de col·laboració, que té una vigència de dos anys, prorrogable. D’aquesta manera, el fons bibliogràfic de la Biblioteca de Montserrat s’integrarà dins el programa Millenium, l’utilitzat per totes les biblioteques universitàries de Catalunya.
 
La Biblioteca de Montserrat disposa d’un fons bibliogràfic especialitzat en filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música i història de l'art. També compta amb una destacada secció d’història medieval d’Europa, història de Catalunya i països de la Corona d’Aragó, així com un fons d’històries locals i de la Guerra Civil Espanyola. En total, pel que fa a les monografies, supera els 330.000 exemplars. A aquest fons de monografies cal afegir-hi una important col·lecció de publicacions periòdiques (6.000), i un rellevant fons patrimonial integrat per 1.500 manuscrits, 400 incunables, 3.700 documents del s.XVI, 18.000 gravats, i 500 mapes antics.
 
La Universitat Ramon Llullcompta actualment amb 15 biblioteques i 1.489 punts de lectura. El seu fons bibliogràfic està dotat amb prop de 1.100.000 exemplars i més de 16.000 publicacions periòdiques, a més d’una col·lecció important de recursos electrònics. Concretament, el fons bibliogràfic de la URL consta de 1.100.000 monografies, 16.000 publicacions periòdiques, 1.472 manuscrits, 135 incunables, 23.205 documents impresos entre els segles XVI i XVII i 38.619 impresos del segle XVIII.
 
La Universitat Ramon Llull el juliol de 2010 va fer un avenç publicant el seu nou catàleg de biblioteques online a la web institucional. El projecte, que va tenir una durada de gairebé dos anys, va suposar la migració d’un total de 450.000 registres bibliogràfics. Aquests registres provenien dels 11 centres que integren la URL i que ja compten amb la seva pròpia biblioteca, més el fons de la Biblioteca Borja amb qui la Universitat manté un conveni de col·laboració. Alhora, aquest projecte ha comportat la realització de nombrosos treballs de conversió de dades, així com la unificació de pautes catalogràfiques i de serveis.
 
Ara, amb aquesta integració del fons bibliotecari de la Biblioteca de Montserrat al catàleg de biblioteques de la URL, el fons bibliogràfic de la URL s’incrementarà a 1.500.000 exemplars, reforçarà la marcada orientació humanística del seu catàleg i incrementarà notablement el seu fons patrimonial. Cal dir que aquest acord entre la URL i l’Abadia de Montserrat ha tingut una bona acollida en la Comissió de Biblioteques de la Universitat. Tot i així, es reconeix que el projecte d’integració tindrà una certa complexitat pel volum i les característiques dels registres bibliogràfics. Està previst que la migració de les dades es dugui a terme al llarg del curs acadèmic 2011-2012.