Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Girona) Amb un fort aplaudiment dels fidels i el ressò de les campanes, s'ha acollit la lectura del decret de concessió del títol de basílica menor, unida a la major del Laterà de Roma, a l'església de la parròquia major de Sant Feliu de Girona, en el decurs de la Missa Solemne que aquest migdia ha presidit el cardenal Antonio Cañizares Llovera, Prefecte de la Congregació del Culte Diví, que precisament és que signà l'esmentat decret pontifici. L'han acompanyat en la celebració, el bisbe Francesc, els bisbe emèrits, Jaume Camprodon i Carles Soler, el Vicari General, canonges i també el pare Canals, claretià, que en la Conferència Episcopal Espanyola, s'encarrega del temes litúrgics i que ha tramitat l'expedient i informe de sol·licitud, el pare Canals és gironí batejat a Sant Feliu. En llocs assenyalats hi eren presents l'alcalde de Girona, el President de la Diputació, el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, regidors, diputats i parlamentaris.

La litúrgia s'ha iniciat amb una salutació del bisbe Francesc al cardenal, celebrants i fidels que omplien totalment l'àmplia nau de la nova basílica, També ha agraït al papa el títol i a tots els que han fat possible aquesta fita per l'Església que peregrina a Girona, Immediatament s'ha procedit a la lectura del decret, que ha estat acollit amb l'aplaudiment de fidels i concelebrants.

En la seva homilia, el cardenal Cañizares, en català i castellà (la celebració l'ha oficiat íntegrament en català) ha fet una glosa de les lectures recordant que el convit evangèlic a les noces és per a nosaltres "un convit al banquet de comunió, de vida, la mateixa vida de Déu que és amor", per afegir que aquest convit es concreta en l'Eucaristia que "expressa el profund amor de Déu per a tota la humanitat". També ja reconegut que, com en la paràbola, no tots els convidats accepten participar en l'àpat de noces i en canvi accepten altres oferiments que els allunyen de la salvació. En aquest sentit ha dit que la concessió del títol de basílica menor, suposa un nou compromís per aquesta comunitat, origen de la fe cristiana a Girona de la que ha fet un elogi, per la seva dilatada trajectòria en el decurs dels segles.

Finalitzada l'homilia, s'ha portat fins el presbiteri el signes distintiu basilicals: la ombrel·la i el campanaret, realitzats per una comunitat de religioses contemplatives i per un reconegut artesà gironí, respectivament. Han traslladat aquest elements membres de la confraria de la Passió i Mort, que té la seva seu en la nova basílica.

Abans de la benedicció novament el bisbe Francesc ha agraït públicament la presència del cardenal a qui ha demanat que transmetés al Papa l'agraïment de la ciutat i la diòcesi, a tots els que han fet possible l'agilitat del tràmit, uns tres mesos i a les autoritats per la seva presència. També el cardenal ha pronunciat una paraules per mostrar la seva satisfacció i especialment ha destacat com el Credo cantat en català sempre inclou el qualificatiu de "romana", per a l'Església.

Seguidament s'ha venerat a la Mare de Déu del Remei, que tradicionalment té celebració cada segon diumenge d'octubre en aquest temple, el cardenal Cañizares ha recordat que també és la patrona del seu poble nadiu i finalment s'ha descobert una placa commemorativa que diu: "Avui, 9 d'octubre de 2011, l'Emm. Sr. Cardenal Antonio Cañizares Llovera, Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, ha presidit l'Eucaristia en acció de gràcies per títol de Basílica que li concedí el papa Benet XVI el passat dia 31 de maig a aquesta insigne i antiquíssima església de la Parròquia Major de Sant Feliu de Girona. Mons. Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, la clerecia i el poble fidel en donen gràcies"