Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals / Jordi Llisterri - CR) “Crida a la mobilització pacífica de tot el poble evangèlic a Catalunya per celebrar la nostra fe i reivindicar els nostres drets”. Aquesta és el lema de concentració que ha convocat la Plataforma per a la Defensa dels Drets dels Protestants el proper dissabte 5 de novembre a la Plaça dels Països Catalans de Barcelona.

La convocatòria es formula “davant la continuada amenaça que patim, fins i tot en democràcia, de manca real de Llibertat Religiosa”. Una situació que segons els convocants comporta “la limitació efectiva de la Llibertat de Culte” i que focalitzen en la proposta de reforma de la Llei de Centres de Culte promoguda pel Govern de la Generalitat de Catalunya “que pot empitjorar encara més la nostra situació actual”.

La concentració compta amb el suport del Consell Evangèlic de Catalunya -l’organisme que fa 30 anys agrupa les Esglésies protestants de Catalunya-, de la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya (Ferede) i també de més 240 pastors, pastores i líders evangèlics catalans.

El secretari general del Consell Evangèlic, Guillem Correa, veu necessària aquesta manifestació i critica les "arbitrarietats" que suposa donar als alcaldes plena capacitat per regular els llocs de culte dels municipis.

"La llibertat religiosa no gaudeix de bona salut, està malalta", assegura Correa, que posa de manifest el seu malestar davant d'alcaldes reacis a que en els seus ajuntaments es puguin instal·lar centres de culte no catòlics. Correa lamenta que els locals de culte de les minories religioses hagin de complir condicions de seguretat, higiene i accessibilitat per ser locals de pública concurrència, que en canvi no es demanen a seus de partits, associacions de veïns, llocs de culte catòlics i sindicats.

Dins de la pluralitat de les denominacions protestants, el pastor evangèlic Ignacio Simal, director de  Lupa Protestante, indica que als protestants "no els falten raons per protestar per la subjectivitat" en l'aplicació de les lleis, ja que és un "atemptat" contra la llibertat religiosa les traves que posen molts ajuntaments catalans i espanyols a esglésies evangèliques en relació als llocs de culte.

Tot i això, Simal es pregunta si l'únic camí que existeix "és convocar una manifestació en defensa de les llibertats en un context socioeconòmic extremadament crític i preelectoral". "No existeixen altres vies? S'han acabat totes?", diu Simal, que tot i respectar la manifestació, indica que no té intenció d'assistir-hi. Així s’han expressat altres representants de l’Església Església Evangèlica de Catalunya.

La concentració és la primera d’aquestes característiques que es convoca a Barcelona focalitzada en els drets d'una comunitat religiosa. Aquest dimecres hi haurà una trobada entre el Consell Evangèlic i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, on l'òrgan posarà sobre la taula una "proposta concreta amb la voluntat de millorar l’actual Avantprojecte" de reforma de Llei de Centres de Culte.