Vés al contingut
Catalunya Religió
(Jesuïtes) En l’actual context, amb la celebració de les eleccions generals el proper 20 de novembre i l’inici d’una nova legislatura, l’apostolat social de la Companyia de Jesús i les institucions que en formen part (a Catalunya són representats pel centre d’estudis Cristianisme i Justícia i la Fundació Migra Studium) han considerat oportú presentar el document “Crisi prolongada, solidaritat reforçada" en un acte que es farà aquest dimecres a Barcelona. El text”, en un acte que es farà aquest di que neix de l’experiència amb col.lectius d’exclosos de la societat i del treball en cooperació internacional al desenvolupament. Amb aquest document es vol contribuir al debat públic i a la reflexió compartida per diferents actors socials, polítics, econòmics i religiosos, a partir d’una síntesi de les reflexions i anàlisis que han vingut realitzant els últims anys.
Concretament, formulen set propostes bàsiques per a una revisió de les polítiques socials en el seu conjunt, desenvolupant-les en quatre àrees particulars: lluita contra l’exclusió social, especialment de joves i menors; immigració; cooperació internacional i fiscalitat. Entre altres, recomanen: l’augment de la despesa en protecció social en l’actual context de crisi; una política d’immigració que faciliti el reagrupament familiar; una política fiscal més justa i progressiva que combati eficaçment el frau fiscal; i una millora del sistema de cooperació internacional.
En la lluita contra l’exclusió social el document proposa un gran pacte per a la inclusió social, en el qual es recuperi la persona com a subjecte del desenvolupament i de l’atenció social, potenciant les seves capacitats, afavorint el seu “empoderament”, escoltant la seva veu i aportant els recursos econòmics per a reduir la seva vulnerabilitat. Assenyala que la millor mesura d’inclusió és la creació de treball i subratlla que “la crisi econòmica no es pot utilitzar com a excusa per reduir prestacions, sinó que, al contrari, ha de ser ocasió per a reforçar el coixí social de suport a les persones més vulnerables”.
En les seves propostes en matèria d’immigració en el document hi ha dues idees clau: no subordinar la política migratòria a la situació del mercat laboral i considerar la immigració no com un fenomen conjuntural, sinó com una característica estructural de la nostra societat.
En la Cooperació Internacional el document explica que existeixen 1.400 milions de persones que viuen amb menys d’1 euro al dia, i aquesta xifra augmenta en 100 milions a l’any des de que van esclatar les crisis alimentària, financera i econòmica. La solidaritat internacional és una resposta responsable d’una ciutadania compromesa amb la fraternitat universal en època de globalització.
Finalment, pel que fa a la fiscalitat, segons els jesuïtes de l’apostolat social, “la mateixa política fiscal ha jugat i juga un paper rellevant tant en l’origen de la crisi com en la seva gestió”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.