Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(CR) Intensificar la col·laboració entre les congregacions religioses amb projectes conjunts i la participació activa en la vida diocesana. Aquest són alguns dels objectius prioritaris dels propers quatre anys que es va aprovar la setmana passada la 65ena assemblea de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC).

El nou equip directiu escollit en la darrera assemblea va presentar el programa d’actuació pel 2011-2015 que preveu impulsar nous projectes organitzats conjuntament per diverses ordes religioses i potenciar els existents com l’Escola Cintra o la Fundació Benallar. En la mateixa línia, es vol estendre el treball de col·laboració entre congregacions a tot el territori i promoure reunions d’interès comú i trobades de religiosos per zones. Són algunes de les prioritats que recull el darrer número de l’Horeb on es pot consultar una àmplia crònica de l’assemblea.

El president de la URC, Màxim Muñoz, va emmarcar aquest treball de més col·laboració entre els instituts de vida religiosa “en un moment complicat”. Però va posar com a referència l’aportació que van fer també “en temps difícils” els fundadors i les fundadores com els que recentment han estat beatificats a Catalunya. Alhora, va remarcar com a Catalunya “la vida religiosa aporta projecció interdiocesana i universal” i la seva participació constant en els plans pastorals i en la vida de les diòcesis. Per Muñoz un dels problemes que té l’Església és quan “s’actua en compartiments estancs”.

Una de les preocupacions que també es desprèn de les prioritats de la URC és mantenir l’arrelament i la representativitat de la vida religiosa a Catalunya en els processos de reestructuració de les congregacions que estant reduint o fusionat les seves províncies.

Més projecció social

La setantena de congregacions religioses presents a Catalunya, que agrupen uns sis mil religiosos i religioses, també tenen com a preocupació augmentar la seva projecció social i el seu testimoni. Una prioritat dins i fora de l’Església és enfortint les xarxes de comunicació i la presència en els mitjans. Responent a aquesta voluntat, el 15 de desembre s’ha organitzat un acte acadèmic a la Facultat de Teologia de Catalunya sobre els 15 anys de l’exhortació apostòlica Vita consecrata fruit del Sínode sobre la vida religiosa.

L’assemblea de la URC també va decidir crear un grup d’estudi sobre la protecció a la infància que sigui “proactiu i preventiu” sobre totes les situacions que poden afectar negativament als menors.

D’altra banda, en l’assembla es va tractar de l’amplia participació dels religiosos en el grup d’Entitats Socials d’Església que es va constituir formalment aquesta novembre. També es vol potenciar Xarxes Solidàries, formada per les ONG i fundacions socials vinculades als religiosos, com la Fundació Internacional de Solidaritat (FISC) de la Companyia de Maria, la Fundació Promoció i Desenvolupament (PROIDE) de La Salle, la Fundació Enric d’Ossó de Companyia Santa Teresa de Jesús, la Fundació Taller de Solidaritat de les Serventes de Sant Josep, Karit - Solidaris per la Pau dels Carmelites, Solidaritat, Educació i Desenvolupament (SED) dels Maristes o Siempre Adelante de les Concepcionistes, entre moltes altres.

Balanç de la JMJ

El director general d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, va assistir a l’inici de l’Assemblea de la URC i va animar el treball dels religiosos i les religioses, “un model de vida, de persona, d’austeritat, i de senzilla per una societat despistada”.

L’assemblea va comptar també amb una ponència del director del setmanari Vida Nueva, Juan Rubio, de balanç de la Jornada Mundial de la Joventut. Més enllà de la crònica de la trobada, Rubio va destacar que “l’important de la JMJ és el que ve després” i que s’ha d’evitar caure en “la temptació de la pastoral de la trinxera”. “Parlem molt dels joves però potser hem de mirar més a cadascun dels joves”, és un dels criteris que va exposar per aconseguir “saber aterrar aquests joves després del soroll i la música”.

L’assemblea de la URC, celebrada a l’edifici del Seminari de Barcelona, va començar amb un eucaristia presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova, bisbe responsable de la vida religiosa dins de la Conferència Episcopal Tarraconense, que també va estar present la reunió.