Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri / Roma – CR) Dins del recinte de la Santa Seu, davant de vuit cardenals i diversos membres de la Cúria, el president de la Generalitat Artur Mas va expressar aquest dijous el desig del govern d’enfortir les relacions de Catalunya i Roma: “Volem estrènyer el nostre llaços amb el Vaticà”, va dir en la seva intervenció en l’acte d’inauguració de l’exposició Gaudí a Roma
 
El cardenal Lluís Martínez Sistach va presidir l’acte d’inauguració a l’entrada de l’Aula Pau VI, acompanyat del cardenal Ravasi. A les dues primeres files hi havia diversos representants de la cúria romana, entre ells els cardenals Ouellet, Cañizares, Antonelli, Vallini, Farina i Etchegaray, o els arquebisbes Fisichella, Carrasco de Paula, o Monteiro.
 
En un acte en el que es va alternat el català, el castellà i l’italià, van intervenir els representants de les entitats organitzadores de la mostra. El president Mas va enllaçar aquesta presència catalana a Roma amb la de fa deu anys amb la mostra de llibre religiós en català Germinabit, per donar a conèixer “la nostra cultura, les nostres arrels, i la nostra realitat cristiana”. “El Govern és molt conscient de la importància de la relació entre les institucions catalanes i el Vaticà i volem que siguin estretes, sinceres i amigables”.
 
Mas va evocar també la catolicitat i la catalanitat de Gaudí com puntals de la seva obra i com “un home de ciència, que es va acostar a Déu”. El president també va agrair al cardenal Ravasi, que “conegui i apreciï” la realitat catalana.
 
Per la seva banda Ravasi es va presentar com l’únic “no català” de la taula i va centrar la seva intervenció en la interpretació simbòlica i religiosa de l’obra de Gaudí. Un vegada més es fa referir al llibre  “La Sagrada Família segons Gaudí” d’Armand Puig que ell va prorrogar.
 
L’ambaixadora davant la Santa Seu, Maria Jesus Figa, va presentar l’exposició com “un gest de la Santa Seu de reconeixement a la figura de Gaudí” i va agrair “la generositat vaticana per cedir un espai tant concorregut” a la mateixa plaça de Sant Pere. En l’acte també van intervenir Antoni Matabosch, Joan Rigol i Daniel Giralt Miracle, i el va cloure l’arquebisbe de Barcelona remarcant la importància de la visita de Benet XVI a la Sagrada Família.

A la inauguració de Roma hi va assistir una nombrosa representació catalana. Entre ells els arquebisbes Jaume Pujol i Joan-Enric Vives, l’abat Josep Maria Soler, i eclesiàstics catalans afincats a Roma com Valentí Miserachs, Manel Nin, o Ramon Julià. També representants de les entitats organitzadores com Jordi Bonet, Esteve Camps i Josep Maria Carbonell, i altres persones vinculades a l’obra de Gaudí com el redactor de la biografía per la causa de beatificació Josep M. Tarragona i el teòleg Armand Puig. Entre el públic van assistir el director de L’Osservatore Romano Giovanni Maria Vian o el prior de Bosé Enzo Bianchi.