Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Barcelona) En el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona es va fer aquest dilluns l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor de la ciutat. Enguany la Parròquia de la Mare de Déu del Port ha estat guardonada. Va recollir la distinció mossèn Josep Hortet Gausachs rector de la parròquia de la Mare de Déu del Port i arxiprest de Sants-la Marina. Al acte hi va assistir el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, i el vicari episcopal Salvador Bacardit, delegat diocesà de Càritas, en representació del cardenal Martínez Sistach.

Mossèn Hortet, que va parlar en nom de tots els guardonats, va  manifestar que “les entitats que reben aquesta distinció col·laboren a fer de Barcelona una comunitat humana de convivència i respecte”.

La medalla ha esta concedida, tal com expressa l’Ajuntament, “Per la immensa tasca pastoral i social desenvolupada al llarg d’un segle en favor dels habitants de la Marina”. La ressenya de l’Ajuntament recull la tasca realitzada per la parròquia a favor del barri des de la seva fundació l’any 1910:

“Des del seu naixement, l’any 1910, l’acció pastoral de la parròquia de Mare de Déu de Port s’ha distingit per un fort compromís social, base del seu profund arrelament en la vida del barri. A partir de la dècada de 1960, en plena dictadura franquista, va prendre part en accions de defensa dels drets humans i de l’accés a l’educació, però va ser sobretot durant els anys setanta, quan les protestes i les reivindicacions populars es van multiplicar arreu, que la parròquia de Mare de Déu de Port es va implicar més directament en les lluites socials mitjançant la cessió dels seus espais per celebrar-hi reunions i assembles de veïns i treballadors. La parròquia, a més, va ser la responsable directa d’algunes d’aquestes millores, com ara dos serveis cabdals creats l’any 1939: l’Escola Parroquial, de la qual va ser mestra Pepita Casanellas, que va impartir una educació espiritual i cultural a moltes generacions del barri, i el dispensari dirigit pel doctor Carles Ribas”.

Els Premis d’Honor de la Ciutat va ser instituïts per l’Ajuntament l’any 1997 amb motiu del centenari de les agregacions dels municipis del Pla. Des d’aleshores cada any 25 persones o entitats reben el guardó a proposta dels diferents Consells de Districte i del Consell Plenari municipal.