Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals/ CR) Terrassa acollirà entre el 8 i el 10 de desembre el Congrés Protestant de Catalunya, un esdeveniment que se celebra cada deu anys.

L'esdeveniment l'organitza el Consell Evangèlic de Catalunya, constituït amb aquest nom fa 30 anys i, en paraules del seu secretari general, Guillem Correa, l'ate pretén mostrar la "unitat" del protestantisme català, dividit en múltiples denominacions i també esglésies lliures.

De fet, el lema del congrés ja és tota una declaració d'intencions en aquest sentit: "Units per la Missió- Escoltant-nos els uns als altres".

El congrés inclourà moments per la reflexió al voltant de com ha de ser la missió de les esglésies evangèliques i protestants avui dia, en un context de crisi econòmica, però també de valors i de moltes institucions, entre elles les religioses. Aquest esperit d'abordar els problemes d'avui, sembrar la llavor perquè segueixi fructificant en el futur és el que marca i guia el congrés.

En el text s'abordaran cinc ponències sobre temes d'actualitat, i hi haurà tres actes especials. El primer és la inauguració oficial, amb represntants de les administracions, societat civil i altres tradicions religioses.

També hi haurà un acte públic al Teatre Principal de Terrassa de reconeixement als alcaldes que han entès què significa la llibertat religiosa avui dia i el paper que tenen les religions minoritàries, en un acte on actuarà el grup de Gospel de la ciutat de Nova York. Entre els reconeguts, hi haurà l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro.

A la cloenda del congrés, hi haurà un moment per homenatjar a 'Néixer de nou', el programa que des de 1991 s'emet en la televisió pública catalana i que, mensualment durant 15 minuts, informa sobre el protestantisme a Catalunya. L'homenatge anirà a càrrec de la Coral Evangèlica Unida, creada per aquesta ocasió.

Hi haurà també una plenària, on s'ha convidat a representants dels partits polítics catalans, i a més, hi haurà un congrés paral·lel per a nens i joves.

Per què a Terrassa
Terrassa és una de les ciutats on el protestantisme català està més tradició, després de Barcleona, i sobresurt especialment per la presència que des de finals del segle XIX les esglésies evangèliques.

L'any 1994 van decidir agrupar en una sola església tres esglésies baptistes. En el món protestant, caracteritzat massa sovint per les divisions i escisions, a Terrassa es va fer el pas contrari, la unió, passant de tres comunitats petites a una gran, amb 250 membres llavors, i que no ha parat de créixer en els darrers anys.

Edifici singular i projecte social
Després de molts anys de negociacions, el 2006 el ple de l'Ajuntament de Terrassa va aprovar per unanimitat una permuta de terrenys. L'Ajuntament es quedava amb el solar de l'antiga església Unida a canvi d'un nou solar, de 7.000 metres quadrats, situats a Can Tusell, al nord de Terrassa. L'objectiu fou construir un lloc de culte acompanyat d'un extens projecte social.

El nou temple és el lloc de culte protestant més gran de Catalunya, sinó que també pretén encarnar l'esperit d'una comunitat oberta a la ciutat, deixant enrere tots els anys de clandestinitat entre 1939 i 1975.

L'edifici aspira a ser un referent arquitectònic, i el projecte l'ha firmat l'arquitecte Carles Ferrater i la seva filla Lucía.

Per a més informació: Vídeo oficial de presentació del Congrés.

3r Congrés Protestant de Catalunya from 3r Congrés Protestant on Vimeo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.