Vés al contingut
Catalunya Religió

(Museu de Lleida Diocesà i Comarcal) El Museu de Lleida i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL) han signat aquest dimecres un conveni marc de col·laboració. Aquest conveni fixarà el marc general de col·laboració entre les dues institucions, sobretot pel que fa a temes de difusió del patrimoni artístic del Museu. A l’acte hi han assistit el director de l’IREL, Ramon Prat; la directora dels Serveis Territorials del departament de Cultura a Lleida i presidenta de la Comissió Executiva del museu, Carme Vidal; el vicedirector de l’IREL, Salvador Escudé; i la directora del Museu de Lleida, Montserrat Macià.

El conveni fixa el marc de col·laboració pel que fa a la promoció del diàleg entre art i espiritualitat, així com en la difusió del patrimoni artístic del Museu de Lleida, sobretot, del que havia conformat l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat pel Bisbe Messeguer l’any 1893.

El conveni recull la voluntat de les dues institucions de cooperar en el mutu assessorament en temes teològics i artístics, com la iconografia religiosa i els cicles i itineraris litúrgics o patrimonials religiosos. Un altre dels punts que recull el conveni és l’objectiu d’organitzar conjuntament cicles i seminaris sobre els diferents aspectes del diàleg entre l’art i la religió; i compartir la informació per a la difusió de les activitats que afecten el conveni, activitats que es podran dur a terme a qualsevol de les dues institucions.

D’altra banda, el conveni també detalla que els alumnes de l’IREL tindran entrada gratuïta al Museu de Lleida, i que les persones vinculades al museu el tindran a la Biblioteca de l’IREL.

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL) és una institució acadèmica de la diòcesi de Lleida que ofereix estudis superiors en l’àmbit de la Teologia i de la Pastoral. Va ser aprovat com a Institut Superior de Ciències Religioses per la Congregació per a l’Educació Catòlica de la Santa Seu el 22 de maig de 1996. Posteriorment va ser refundat per la Santa Seu el 31 de maig de 2010 i, d’acord amb els nous estatuts, està vinculat a la Facultat de Teologia de Catalunya.

El Museu de Lleida, de la seva banda, és una institució al servei del territori i dels seus habitants, que acull dues grans i centenàries col·leccions. Una d’elles és la col·lecció diocesana, procedent de l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat pel bisbe Josep Messeguer l’any 1893. La col·lecció artística diocesana destaca per la riquesa de les obres d’època gòtica, tant la pintura sobre fusta com, especialment, l’escultura de pedra de l’anomenada Escola de Lleida, que és una de les fortaleses del Museu. Moltes d’aquestes obres estaven originalment a la Seu Vella o van ser creades a l’entorn de l’antiga catedral. El Museu compta també amb singulars exemples del romànic i obres úniques com el joc d’escacs d’època fatimita, tallat en cristall de roca, provinent d’Àger. L’etapa del Renaixement i el Barroc conté, així mateix, valuoses obres de pintura i escultura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.