Vés al contingut
Catalunya Religió
(Abadia de Montserrat) La Casa d’Espiritualitat del Miracle (Solsonès) inicia les activitats de 2012 amb una nova edició dels tallers Natura i Espiritualitat, que tenen lloc durant un cap de setmana de cadascuna de les estacions de l’any. Tot i que cada taller és independent, es recomana fer-los tots seguint un ordre, afirma el P. Ramon Ribera-Mariné, monjo de Montserrat i director de la Casa d’Espiritualitat del Miracle: “la tardor o l’hivern són dos moments propicis per començar una experiència, que ens ajuda a emmirallar-nos amb la natura i a canviar d’actitud al seu ritme, sense adonar-nos-en, ni proposar-nos res”.
El taller d’Hivern de Natura i Espiritualitat tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de febrer. El seu format és pluridisciplinar: al costat de temes teòrics propis de cada estació, abraça sessions de cinema, tallers de poesia o espais de meditació (els tres retaules), i es realitza en contacte estret amb l’entorn natural a les diverses hores del dia -o de la nit-, en un ambient on la comunicació va més enllà de les paraules. El taller, que dirigeixen el P. Ramon Ribera-Mariné, el G. Vicenç Santamaria i l’ambientòleg Josep M Mallarach, està especialment indicat per a persones que consideren la natura “una vivència i un símbol espiritual”. Entre les activitats previstes hi ha estones de reflexió sobre l’hivern i els seus símbols espais per tenir cura de l’entorn, o una caminada nocturna en silenci; pel treball sobre la poesia es compta amb la col·laboració del professor de literatura de Roger Canadell.
El segon taller de 2012 porta per títol Vorejant l’ànima humana... Bíblia i psicologia I. Els contes. Paraules per guarir, sota la direcció dels PP Antoni Pou i Ramon Ribera-Mariné, monjos de Montserrat, els dies 24, 25 i 26 de febrer. Els contes no van destinats només als més petits, com pensem amb una certa ingenuïtat, sinó que amb la seva simplicitat ens ajuden a crear un imaginari propi de valors i de sentiments, a posar nom a les pròpies vivències. El taller amb la base de les teories del psicòleg C. G. Jung, serveix per comprendre amb una riquesa nova els contes clàssics, així com alguns relats de la Bíblia que estan construïts amb el mateix patró. “Tot i que no necessàriament –assegura el P. Ramon Ribera-Mariné-, aquells que vulguin endinsar-se (en el taller que cada any fem a la tardor) sobre els somnis, un material sempre de difícil accés i d’interpretació, és bo de començar amb aquest tema ja , que els contes forneixen un material més a l’abast de tothom i són més fàcilment objectivables”.
El programa d’aquests dos dies inclou la conferència del P. Antoni Pou Exemples d’interpretació d’alguns contes segons la Psicologia Analítica, que donarà pas a un taller d’interpretació de contes; a més de les ponències del P. Ramon Ribera-Mariné sobre Interpretació d’alguns contes de la Bíblia, amb treball en grup posterior, i sobre L’art de la narrativa bíblica. El taller també inclou el visionat d’una pel·lícula sobre la temàtica principal i un cinefòrum.
La Casa d’Espiritualitat del Miracle
El Monestir del Miracle està situat a 14 quilòmetres de Solsona, en el lloc on l’any 1458 es va aparèixer la Mare de Déu en forma de nena. La Casa d’Espiritualitat és un edifici annex que inicialment va ser hotel, i ha estat reformat els darrers anys. Actualment funciona per a tota mena de grups com a hostatgeria del monestir de monjos de Montserrat, que asseguren la vida d’aquest important monument barroc del solsonès. A la Casa d’Espiritualitat del Miracle s’hi organitzen activitats que van des d’exercicis d’una setmana a tallers de nous formats sobre psicologia o natura, fotografia o ikebana –art floral japonès-. L’objectiu és, segons el P. Ramon Ribera-Mariné, “aprendre a tenir un ull contemplatiu de la realitat, a viure contemplant la realitat altrament”.
Cal recordar que les places disponibles per participar en aquests dos tallers són limitades. La pagina web del Santuari del Miracle recull tota la informació relativa a aquestes i a altres activitats organitzades des de la pròpia Casa d’Espiritualitat del Miracle.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.