Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Girona) Aquest diumenge s’ha celebrat, al col·legi Marista de Girona, amb èxit d'assistència —416 persones de totes les edats han respost a la convocatòria— la I Jornada de la Família a la diòcesi de Girona.

L'acte va començar amb unes paraules de benvinguda del bisbe Francesc Pardo agraint la gran participació i donant les gràcies també al Francesc Torralba per la seva presència i disponibilitat presentant-lo com "una persona que comunica molt bé el que viu i el que creu".

El bisbe en el seu breu parlament es preguntava: Com viure la fe cristiana dins la família en una societat en procés de canvi constant? Com transmetre la fe als fills en un ambient advers? Com parlar de valors? Com viure i plantejar la vida del matrimoni? Com servir-nos de la saviesa dels avis? Com afrontar els reptes de les noves tecnologies

Francesc Torralba va començar la seva ponència Fe i Família fent veure quina poca raó tenien aquells que en els anys 60 presentaven la família de forma apocalíptica pronosticant el seu "certificat de defunció". Les dades confirmen que la família existeix i que és ponderada per joves i adults —va fer referència al estudi publicat recentment Valors tous en temps durs on el més valorat per part dels joves és la família—.

La família és un àmbit d'acollida incondicional, és un àmbit de transmissió formativa (transmet valors i coneixements, fa suscitar i desvetllar la fe), és un àmbit educatiu de primer ordre; en resum és un àmbit poderós de transmissió.

La família, va continuar dient, és un coixí social en contextos de crisis ja que la crisis sense una família que ajuda i comparteix, que dóna sopluig, que ajuda a conjugar la vida familiar i professional —els avis són un autèntic capital social—, hagués estat pitjor.

Això no descarta la vulnerabilitat de la família; és fràgil, es trenca (fràgil contra la pròpia voluntat perquè no es vol trencar però es trenca); com potenciar-la? com protegir-la?

Va parlar de la família com d'aquell àmbit on es dóna la lògica del do en contra de la lògica del càlcul; la família dóna a canvi de res: aquesta és la seva grandesa.

A la família es troben diferents generacions —es tracta d'una trobada intergeneracional—, a través dels avis els nets descobreixen la seva història, autèntica transmissió de la memòria històrica —els infants aprenen coses dels seus avis i aquests es senten útils—.

La família és també un espai privilegiat perquè ensenya a compartir, a cedir, a pactar, a conviure... Es preguntava el doctor Torralba com suscitar la fe en aquest àmbit, sabent que la fe no és una pila de coneixements sinó una trobada interpersonal interior i íntima amb Crist; el testimoni és molt important. Ajuden altres mecanismes com poden ser els símbols, el ritual, la pregària, el silenci. Hem de saber mostrar i transmetre els beneficis de la nostra trobada amb Crist per fer-nos creïbles.

Una ponència va donar pas a la presentació de diferents testimonis. En Joan i la Carme, matrimoni amb 45 anys de casats, fills i nets; en Jordi i la Carme, pares de família i en Rafel i la Montse, matrimoni jove, han donat testimoni del seu amor i de com la fe, traduïda en les vivències de cada dia, els ajuda a lluitar contra la fragilitat i vulnerabilitat de la família. En Rafel parlava de la família com el port de sortida dels fills, es preparen les naus (valors i coneixement d'un referent com és Jesús) per a que el vaixell faci una bona travessia sabent que en el cas de mala mar o adversitats poden tornar a port on trobaran refugi.

En el torn de diàleg Torralba va intentar donar resposta a qüestions plantejades pels participants com exposant idees com que els principals educadors dels fills són els pares; els avis han de donar testimoni del que fan, del que pensen i del que opinen; que avui en dia hi ha moltes influències però no totes són dolentes i que les noves tecnologies no són dolentes de per se, hem d'educar en la seva utilització; que s'ha de ser respectuós amb les experiències dels altres, tots tenim ferides que poden marcar la nostra vida: que els adolescents cerquen la reafirmació de la seva identitat. No passa res. S'ha de comptar amb un cert distanciament en aquesta època de la vida; o quela vida conjugal necessita d'espais solitaris i d'espais propis per tal de posar en comú la seva espiritualitat perquè serà això, aquesta unitat de missatges, el que ajudarà a donar respostes als fills des de la paraula i el testimoni.

Al llarg de la Jornada s'han realitzat 8 tallers per adults i 4 destinats a llar d'infants, infantil, primària i adolescents.

La I Jornada de la família va continuar amb la celebració de l'Eucaristia presidida pel bisbe de Girona Francesc Pardo, un dinar de germanor i l'actuació del grup musical Paràsits.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.