Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri- CR) El bisbe Xavier Novell ha engegat a Solsona una campanya extraordinària de Càritas per pal·liar les conseqüències socials de la crisi. En una comunicació pastoral que es repartirà en el Full Diocesà aquest diumenge Novell anuncia la creació d’un fons especial per aquestes necessitats al qual “la diòcesi destinarà extraordinàriament uns 300.000 euros (el 10% del pressupost ordinari dels anys 2011 i 2012)” i convida als arxiprestats i a les parròquies que puguin a dotar el Pla d’Ajuda Social de Càritas Diocesana.

“Cadascú pot fer alguna cosa. Jo m’he rebaixat el sou un 25% amb aquesta finalitat” explica com exemple de la seva demanda. Els bisbes, que reben el sou de la Conferència Episcopal, cobren uns 1.200 euros al mes. En el cas dels capellans, és diferent en cada bisbat però no arriben als 1.000 euros.

La comunicació pastoral "Tots contra la crisi" Xavier Novell fa una detallada descripció del procés que ha portat a la crisi actual i acaba amb peticions concretes a empresaris, treballadors, i pensionistes als qui demana “no quedar impassibles davant del fet que alguns parents, amics, veïns i conciutadans estan al llindar de la pobresa, amb dificultats per gaudir dels serveis més bàsics d’alimentació i vivenda”.

Als “empresaris i a les persones que tenen diners” els diu que “sou els únics qui podeu solucionar la crisi!”. I els demana que no caiguin en “la temptació de no invertir i d’especular amb els diners guanyats” i que s’arrisquin per crear ocupació: “No sigueu rics insensats (Lc 14,15-21), de què us servirà acumular, gaudir i especular? “. Als treballadors, empleats d’empreses o funcionaris els diu que “no es pot utilitzar l’excusa de la crisi econòmica per retallar drets laborals bàsics” però que la sortida a la crisi demana que “treballem més, per menys diners i repartim la feina existent entre tots! Això és dur, però és la realitat!”. Novell afegeix que “els gerents econòmics i els responsables polítics han de ser els primers a donar exemple -rebaixar-se el sou més que ningú, renunciar a uns complements innecessaris i escandalosos”.

El bisbe de Solsona també s’adreça “als pensionistes, que sou una gran majoria en l’Església” i que “veient la disbauxa de consum i el malgastament públic d’aquests darrers anys, ja preveieu que això acabaria malament”. Amb el seu exemple de “ treballar, estalviar i estar-se de coses és molt el que podeu fer pels vostres fills i néts: ajudeu-los a aprendre-ho!”

Finalment, demana a tothom que se sumi “a una gran onada de caritat per tal que, a la diòcesi, a ningú li manqui sostre, llum, aigua, calefacció i una alimentació suficient. El Senyor posa a prova la nostra fe, la nostra relació personal amb Ell, preguntant-nos: “Què fas quan em veus afamat, foraster i despullat? (Mt 25)”.

En la comunicació pastoral Novell remarca que “en un sistema econòmic on l’única llei és el lliure mercat, els febles sempre s’emporten la pitjor part” i que “quan l’estat social es desmunta i es retallen aquests serveis bàsics, els primers a caure en l’exclusió social són els que menys tenen, els que estan més al límit”. Explica també que a Càritas “el nombre de peticions no para de créixer” i hi “venen a demanar ajuda persones que mai l’havien necessitada i molts no gosen fer-ho per la humiliació que els suposa”.

En repassar les causes de la crisi el bisbe de Solsona afirma que sense negar les responsabilitat del polítics, banquers o del mercat “hem de reconèixer que el motiu principal de la crisi és que tots plegats hem volgut viure per damunt de les nostres possibilitats”. I conclou que “Aquesta societat de consum ens ha enganyat”.

Alhora, diu que “les administracions públiques han acabat d’arrodonir aquesta cultura del consum desproporcionat” i s’ha difós el convenciment que “era possible tenir un sistema educatiu, una sanitat i unes infraestructures de comunicació com els dels països més rics d’Europa, uns equipaments culturals espectaculars i, fins i tot, unes presons de cinc estrelles”.

Aquí podeu llegir el text complert de la comunicació pastoral.