Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Justícia i Pau) Justícia i Pau dóna suport a la campanya que presenta la Xarxa d’entitats per la RD del CongoNO AMB EL MEU MÒBIL!. Comença el seu recorregut el dia 27 de febrer de 2012,coincidint amb la cinquena edició del Congrés de Telefonia Mòbil (27 de febrer-1 de març). Un congrés que mostrarà, any rere any, la cara fantàstica de les prestacions i innovacions dels mòbils, que reunirà més de 1.300 companyies i empreses internacionals però que amagarà una altra realitat: la procedència i les condicions en les quals les grans companyies de telefonia mòbil aconsegueixen la matèria primera per a la fabricació dels seus productes alhora que multipliquen els seus beneficis. Estem parlant principalment del coltan i de la RDC, on se situa aproximadament el 80% de les reserves d’aquest mineral.

També Cristianisme i Justícia va publicar el 2007 una denúncia en aquest àmbit.

La Xarxa d’entitats per la RD del Congo denuncia la manca de responsabilitat social corporativa i de transparència de les empreses transnacionals. Amb aquesta campanya es vol cridar l’atenció de tots els usuaris i les usuàries de telefonia mòbil i de la societat en general, donar a conèixer la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’espoliació dels recursos naturals de la RDC.
 
La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils prové de les mines situades a l’est de la RDC. El món occidental està comprant els anomenats minerals del conflicte i per aquest motiu finança una guerra civil que, segons les organitzacions de drets humans, és la més sagnant des de la Segona Guerra Mundial (més de 5 milions de persones hi han perdut la vida i més de 300.000 dones han estat violades). La violència continuarà mentre grups armats puguin finançar la seva guerra particular venent minerals.

 

NO AMB EL MEU MÒBIL! és una campanya de sensibilització i d’incidència que recollirà suports particulars, d’entitats i mocions signades pels plens dels ajuntaments de Catalunya que proposa, entre d’altres coses: demanar a les empreses que participen al WMC més transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals, i que es comprometin a no utilitzar el coltan explotat il·legalment per a la fabricació dels aparells de telefonia mòbil; i ajudar a impulsar, dins l’Estat espanyol i la UE, una regulació com la que se està elaborant al Congrés dels EUA (vegeu la moció completa).
 
Més informació aquí.