Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claret) L’Editorial Claret publica Via Crucis, una reflexió sobre el Via Crucis a partir d’una sèrie de meditacions del cardenal Carlo Maria Martini.

Ara fa tres anys, el 2009, el pare Giacomo Costa li va demanar al cardenal Carlo Maria Martini si volia escriure algunes meditacions sobre el Via Crucis amb la finalitat de dur a terme una dramatització musical sobre el tema, amb obres de Johann Sebastian Bach i altres compositors nascuts en els anys seixanta.

En un primer moment el cardenal Martini va refusar l’oferiment per considerar que tindria certes dificultats en escriure un text acurat, ja fos per falta de temps, o per no creure trobar les paraules adequades davant una reflexió sobre la passió del Senyor. Passats uns dies però, el pare Costa va tornar a insistir al cardenal Martini sobre el fet que pogués escriure uns textos, però en aquesta ocasió sobre el Via Crucis per a les persones del nostre temps. Pensant també en que els escrits podrien ser inclosos en la música d’alguns compositors contemporanis.

Carlo Maria Martini va acabar oferint una proposta que ara publica Claret de reflexió sobre el Via Crucis recuperant el Via Crucis bíblic inaugurat per Joan Pau II el 1991 al Coliseu.

Els textos de les meditacions del cardenal Martini impacten pel seu caràcter sobri i comunicatiu, capaços d’expressar de forma personal -com el salmista- la veu de la persona i el seu cant d’esperança davant el misteri del dolor i de l’abandonament de Déu. El to i el contingut dels comentaris serveixen de contrapunt als passatges evangèlics, com si fossin cordes de ressonància que vibren al voltant del so fonamental.

Les meditacions del cardenal Martini es convertiren, per a un grup de compositors creients i no creients, en un estímul per enfrontar-se amb el misteri de la creu.

Carlo Maria Martini neix a Torí el 1927. Entra en la companyia de Jesús el 1944. Després d’estudiar Filosofia i Teologia, s’ordena de prevere el 1952. Aconsegueix el doctorat en Teologia en la Pontifícia Universitat Gregoriana el 1958. Continua els estudis sobre les Sagrades Escriptures en el Pontifici Institut Bíblic on, el 1962, se li assigna la càtedra de crítica textual i, el 1969 n’és nomenat rector. El 1978, Pau VI el nomena rector magnífic de la Pontifícia Universitat Gregoriana. A finals de 1979, Joan Pau II l’elegeix per a ocupar la càtedra episcopal de Milà. El 1983 és consagrat cardenal. El 2002, per límit d’edat, Joan Pau II accepta la seva dimissió com a arquebisbe de Milà. Els escrits de Martini són molt nombrosos. Abasten des de les investigacions bíblico exegètiques fins a la publicació de conferències a escrits pastorals, a més de la transcripció de meditacions, fetes amb ocasió de recessos i exercicis espirituals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.