Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Les esglésies evangèliques sobresurten per la seva tasca social a les presons catalanes. Segons les darreres dades del Consell Evangèlic de Catalunya, un de cada quatre presos catalans participa en les activitats que duen a terme uns 300 voluntaris de diferents esglésies i denominacions.
 
Entre les activitats socials, "hi ha des de tallers de gospel per a reclusos fins a lliguetes de bàsquet o futbol, i també un hort ecològic", explica a Catalunya Religió Samuel Aran, del Ministeri Evangèlic a Presons.
 
 
Hort per a treballar valors
 
L'hort està situat als exteriors del Centre Penitenciari per a joves de 'Quatre Camins', situat a La Roca del Vallès (Barcelona). "És ecològic perquè no es pot entrar cap producte en un recinte penitenciari, d'acord amb les normatives vigents", explica Aran.
 
A finals de 2011, voluntaris del Ministeri Evangèlic a les Presons van organitzar a l'hort ecològic la plantada d'una olivera, en motiu del Dia Mundial de la Pau, un acte que va comptar amb representants de les comunitats musulmana, catòlica i protestant, com a mostra de concòrdia i bona voluntat entre les tradicions religioses.
 
Aran indica que el treball a l'hort permet alhora aprofundir en l'educació en valors. "L'hort és una activitat social, també canalitza l'estrés i permet treballar en valors com què suposa la inversió en temps o l'esforç per tenir la collita", afegeix.
 
Líders a les presons
 

Segons Aran, en l'actualitat, el Ministeri Evangèlic a Presons és l'entitat que més voluntaris aporta en programes de rehabilitació i socialització d'interns, i recalca que en tot moment, es procura diferenciar entre aquells actes vinculats a l'evangelització, i altres de caràcter lúdic, esportiu o social, que estan oberts a tothom.

 
"Atenem a més de 2.500 persones, un 25% de presos", indica Aran, xifra a la que s'ha d'afegir molts familiars i amics de presos, que també són atesos per voluntaris.
 
"Diferenciem entre l'activitat social i espiritual, tot i que entenem que l'atenció a les perones és integral i intentem transmetre valors en tot moment", afegeix Aran.
 
Dels 300 voluntaris que hi ha comptabilitzats, uns 150 compten amb una acreditació permanent, i la resta, realitzen col·laboracions puntuals. Cada any, entre maig i juny, s'organitza un curs de formació dirigit a nous voluntaris.
 
A la presó de la Model de Barcelona, s'estima que en els cultes evangèlics poden arribar a assistir fins una vuitantena de presos.
 
Tanmteix, s'ofereix la possibilitat a les persones que ho desitgin a fer ofrenes al Ministeri Evangèlic a Presons: (amb un donatiu de 10 euros podem proveir Bíblies per a sis interns).