Vés al contingut
Catalunya Religió
(Abadia de Monsterrat) L’abadia de Montserrat i la Universitat de Barcelona, amb l’organització tècnica de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, convoquen els dies 16 i 17 de març les XIV Jornades Universitàries de Cultura Humanista, que en aquesta ocasió se centren en el tema L’Europa dels Habsburg (1500-1700). Durant aquests dos dies, a través de conferències de caràcter més general o específic –com ara les que es dedicaran a l’Orde del Toisó d’Or o la que tractarà de l’obra de l’Escorial-, s’analitzaran, seguint l’evolució de la dinastia, les idees polítiques, les arts i la religió de l’època.
Els segles XVI i XVII van significar per a la història d’Europa una època trepidant de canvis, que van dur els estats europeus de l’edat mitjana a la modernitat, en un procés que tant va tenir de florent com de dramàtic. Els dos-cents anys que ocuparan aquestes Jornades són, com tots els períodes històrics, una època marcada per tendències de caràcter general, però també, i potser molt especialment, són una època marcada per la personalitat dels governants del moment. D’entre aquests, destaca la dinastia dels Habsburg, la Casa d’Àustria, que en aquests anys viu el seu auge, la seva glòria i la seva decadència.
La Casa d’Àustria és, en bona part, la protagonista d’un període en el qual exerceix tant el paper de promotora de la renovació com de defensora d’un statu quo polític i religiós que progressivament esdevé cada vegada més insostenible. Els Habsburg han estat, doncs, una de les famílies més importants per a la història d’Europa, tant per la prolongació de la seva hegemonia com per l’amplitud d’aquesta. Com a grans potentats del moment, la seva projecció com a promotors de l’art, de la música, de l’humanisme, és immensa. Les obres que van patrocinar resten com a testimonis d’aquesta tasca que, al costat de la tasca política, és el gran llegat de l’època que es tractarà en aquestes jornades.
Aquests dos segles representen per als Habsburg la plenitud del seu poder. Compromesos amb el catolicisme per un sistema político-religiós medieval, defensors d’Europa contra el poder otomà, dirigents de la conquesta i la colonització d’Amèrica, la seva història és la d’una lluita per mantenir unit, coordinat i harmònic un sistema que està a punt d’esclatar en una multitud d’estats nacionals oposats entre si. Un ideal, aquest, i una lluita que arribarà, en un cert sentit, fins als inicis del s. XX.
El programa de les XIV Jornades Universitàries de Cultura Humanista, que versaran sobre L’Europa dels Habsburg (1500-1700) és el següent:
Divendres 16 de març
9.30h Presentació de les Jornades
Pius-Ramon Tragan, director del Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat
10h Orígens i escalada dels Habsburg
Salvador Claramunt, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona (UB)
10.45h Carles I, l’acció política del darrer emperador universal
Luis Antonio Ribot, catedràtic d’Història Moderna (UNED)
12.15h Entre el Papa i els protestants: la religió
José Barrado OP, E. de càtedra de la U. Pontifícia de Salamanca
15.15h Espanya sota els Habsburg: organització política de l’estat i la seva evolució
Eduard Escartín, professor d’Història Moderna de la UB
16h El Sacre Imperi: profunditat i sentit d’una realitat política
Karl Rudolf, director de l’Institut Històric Austríac
Dissabte 17 de març
9.30h La base social de la monarquia dels Habsburg
Pere Molas, catedràtic d’Història Moderna de la UB
10.15h La Insigne Orde del Toisó d’Or: un instrument de la política de la Casa d’Àustria
Alfonso de Ceballos-Escalera, cronista d’armes de Castella i Lleó
11.45h De Tiziano a Velázquez, els Habsburg com a mecenes
Joan Ramon Triadó, professor d’Història de l’Art de la UB
12.30h El Escorial: temple i monument d’un imperi on no es ponia el sol
Pedro Navascués, catedràtic d’Història de l’Art i Arquitectura de la UPMadrid
L’organització tècnica de les XIV Jornades Universitàries de Cultura Humanista: L’Europa dels Habsburg (1500-1700) anirà a càrrec de la Fundació Abadia de Montserrat 2025.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.