Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura celebra aquest any el seu 25è aniversari. En motiu d'aquesta celebració s'ha preparat un acte central pel proper dissabte 21 d’abril al CCCB de Barcelona amb una taula rodona en què es preguntarà si “Hi ha tortura avui?”. Es comptarà amb la presència d’experts com el jutge Santiago Vidal o el periodista, director de vilaweb, Vicent Partal.

CatalunyaReligió.cat ha parlat amb dos dels membres de la Junta de l'ACAT, Montse Fenosa i la Montse Munté sobre aquests 25 anys de feina feta i també sobre el paper què ha de tenir l'església per evitar els casos de tortura. L'ACAT a Catalunya la van iniciar el 1987 vuit laics i quatre monges benedictines de Sant Pere de les Puel·les, entre elles l'actual abadessa. Des llavors l'entitat té la seu al monestir del carrer Anglí de Barcelona.

Què ha aconseguit en aquests 25 anys l’ACAT?

Fa pocs dies un amic ens deia “no heu aconseguit eliminar la tortura però sí heu aconseguit denunciar-la, fer-la visible”. Però tenim molts testimonis de víctimes que ens han dit que, saber que som al seu costat, els dóna força per resistir davant la injustícia i per esperar lluitant contra la impunitat. També altres coses concretes com, per exemple, vam demanar al Conseller Saura la introducció de les videocàmeres als llocs de detenció.
Quin paper hauria de tenir l’Església davant els casos de tortures?
L’Església hauria de ser un veu clara i pública denunciant la injustícia, i especialment la tortura i els maltractaments. Per exemple, quan les actuacions de les multinacionals espanyoles i catalanes, a l’exterior, violen els drets humans. Vetllar perquè amb els mitjans que fa servir per a la seva tasca pastoral no afavoreixi a cap d’aquestes institucions o empreses. I amb això ens referim al finançament, al contracte de serveis o de productes, etc.
Quines violacions hi ha actualment a l’Estat espanyol?
Maltractament a immigrants: al carrer, a les comissaries i als Centre d’-Internament d’Immigrants (CIE). Humiliacions i maltractament per part d’alguns funcionaris de presó i a alguns centres de menors. També l’actuació desproporcionada d’alguns cossos de seguretat en manifestacions públiques.
Què aconseguiu sent una associació ecumènica?
Treballar junts i també pregar junts contra la injustícia i a favor de la resolució de conflictes, més enllà de les diferències. Creiem que és la nostra aportació per deixar clar que el missatge central de l’evangeli és que totes les persones, sense excepció, som germanes i germans, i ningú ha de ser torturat ni maltractat.
El seu objectiu principal és la defensa dels drets humans lluitant per l’abolició de la tortura i de la pena de mort; per tant, contra aquells actes en els que els governs o els seus funcionaris en són responsables, donant relleu també a les violacions que es cometen a l’Estat Espanyol. Aquest any estem celebrant el 25è. aniversari de l’entitat i preparem alguns actes públics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.