Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La Setmana Santa mataronina, la segona que congrega més públic de tot Catalunya darrera de la de L’Hospitalet, ha acabat amb polèmica per la presència, a la darrera de les processons, Dissabte de Resurrecció, d’un grup de legionaris armats pertanyents a la Hermandad de Antiguos Legionarios i que van desfilar dins la marxa del Silenci tot portant el Sant Crist, com és habitual en algunes localitats del Sud d’Espanya [notícia a MataróNotícies.cat].

En gairebé trenta anys que fa que va començar la recuperació de les processons de Setmana Santa a la capital del Maresme –que havien sortit per última vegada el 1969- mai aquest cos militar ni cap altre havia participat en una desfilada de Setmana Santa en aquesta ciutat. La seva presència, que obeeix al convit fer per les entitats organitzadores però no era coneguda per la Comissió de Setmana Santa que coordina les 43 activitats que es fan aquests dies a la ciutat, representa un trencament amb l’anomenat Model Mataró en què es barregen, a parts iguals, els elements provinents del Sud d’Espanya amb els autòctons. Una suma que no passa gairebé enlloc més del país, on predomina una o altra tradició.

La polèmica va saltar dissabte al vespre quan el propi alcalde de la ciutat, Joan Mora (CiU), va fer una piulada al seu Twitter, amb foto inclosa, en què relatava els fets. Posteriorment, el vídeo que recollia la presència del cos militar, procedent d’un videoaficionat que segueix habitualment aquesta mena d’activitats, ha fet furor a la xarxa després que diversos usuaris mataronins en parlessin a Facebook i Twitter. Lluny de quedar-se a l’esfera local, el tema va saltar a la portada de la web de La Vanguardia aquest dimarts i durant tot el dia d’ahir molts mitjans se’n van fer ressò.

El govern municipal ha dit [notícia a capgros.com] que treballarà perquè no es torni a convidar el cos de la Legión a un acte d’aquestes característiques i de la mateixa manera s’ha expressat la Comissió de Setmana Santa. Les entitats organitzadores de la Processó del Silenci, la Germandat de la Soledat i la Confraria del Sant Sepulcre, han explicat a La Vanguardia que aquesta serà la darrera vegada que la Legió desfili a Mataró i que la seva intenció no era més que “donar una mica de lluïment a la processó”. Aquest sobreentès és, de fet, el que ha provocat una gran quantitat de reaccions ciutadanes.

Finalment, aquest dimecres la comissió de la Setmana Santa de Mataró ha fet un comunicat demanant disculpes per la polèmica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.