Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) El dia del llibre pot ser també un pretext per conèixer la diversitat religiosa. Un clar exemple pot ser aproximar-se a l'Editorial Clie: és el segell de literatura evangèlica en llengua castellana més potent a nivell internacional, i té la seva seu a Terrassa.

Aquesta editorial, amb més de 2.500 llibres publicats, va néixer als anys 20, i el seu nom correspon a les sigles Comité de Literatura para las Iglesias Evangélicas. Durant el franquisme va treballar en la clandestinitat, imprimint llibres en un domicili particular, i amb el pas dels anys s'ha consolidat com l'editorial evangèlica en castellà més important del món.

Entre les novetats que Clie presenta per aquest any, un assaig sobre el telepredicador d'Estats Units Billy Graham o un altre sobre l'espiritualitat de l'autor de la saga de 'Las crónicas de Narnia', C.S.Lewis.

El món cristià evangèlic es caracteritza per la lectura constant de les Escriptures, i d'aquí, la importància de la literatura i les lletres. A Barcelona hi ha vàries llibreries especialitzades, com Alfa Omega (Pl.Sant Joan 72) i Abba (Girona, 7).

Si molts dels llibres que es venen allà són traduccions de llibres religiosos procedents d'Estats Units, país que des de fa més d'un segle viu una efervescència religiosa de la mà de moviments carismàtics i ultraconservadors, el teòleg protestant català Pere Zamora ofereix una perspectiva radicalment diferent en el seu darrer llibre 'La fe sencilla', publicat per la Fundación Frederico Friendler, entitat protestant amb seu a Madrid. 

En aquest llibre, l'autor defensa una manera de viure la fe desprovista de qualsevol artilugi i artificialistat en l'actual context de crisi de les institucions religioses, defensant una forma de vida més espiritual, centrada en els valors i l'amor al pròxim, com encarnació de la simplicitat i senzillesa del missatge de Jesús. 

D'altra banda, cada cop hi ha més llibres que cerquen valors i espiritualitat en àmbits on fins ara tot això no s'havia explorat. Un clar exemple és 'Spock i jo', un original llibre d'Elena Villalba que explora què es pot trobar sobre la dimensió trascendent de l'individu en la saga d''Star Trek'.

L'editorial Sal Terrae proposa una aproximació a una víctima encara molt desconeguda de l'Holocaust: "Etty" Hillesum, jove neerlandesa que va morir a Auschwitz l'any 1943, i que va escriure un diari en els seus darrers dos anys de la seva vida, com va fer Anne Frank. Des de la monstruositat d'un camp de concentració, Hillseum revela el significat de l'experiència religiosa en l'existència humana.

L'editorial 'El Olivo Azul' ha publicat aquest abril 'El rabino de Becherach', un recull de textos del poeta i assajista prussià d'origen jueu Heinrich Heine, on es reflecteix l'antisemistisme.

D'altra banda, la periodista catalana Anna García fa una aproximació al judaisme ultraconservador i a les dones que secunden aquesta tradició a 'Orgullosas y asfixiadas' (Lectio Ediciones).

Respecte a l'Islam, Halil Bárcena proposa a 'Sufisme' (Fragmenta) una aproximació a aquesta doctrina de mística musulmana. El debat sobre el paper de la dona i el feminisme islàmic el tracta el llibre publicat pel segell Narcea 'Teólogas, musulmanas, feministas'.

Sobre diversitat religiosa, en el llibre 'Las cinco caras de Dios' (Viceversa), escrit per Javier Alonso, es fa una aproximació a les cinc gran tradicions religioses: cristianisme, judaisme, Islam, budisme i hinduisme. 

En l'obra 'Barcelona Espiritual' (Raima), Francesc Miralles proposa vàries propostes relacionades amb la trascendència sense sortir de la capital catalana, mentre que la publicació 'El budisme explicat als occidentals' editada per Viena i escrita per Ringu Tulku Rimpoché pretén aproximar-nos a una tradició que cada cop compta amb més adeptes a Catalunya.