Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) "L'editorial Fragmenta és com la revista Hola: No enganya, saps el que et donaran, les informacions que et dóna no són imprescindibles però dóna el que et diu a la portada”, va dir dissabte amb to humorístic el periodista Joan Barril, tot introduint una conversa entre Francesc Torralba i Vicenç Villatoro al voltant del seu darrer llibre Amb Déu o sense, un dels plats forts del I Fòrum Fragmenta celebrat per commemorar els cinc primers anys de vida del segell català dirigit per Ignasi Moreta i Inês Castel-Branco, i que publica llibres sobre les religions des d'una perspectiva aconfessional. Barril va afegir que “és probablement una de les més serioses, jo diria que la que més de les que es fan i es desfan en aquest país" davant els més de 200 inscrits que omplien la sala de la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri, a Barcelona, un bell edifici modernista de les gemrnaes filipenses amb un ampli jardí on s'hi va poder dinar sota les ombres dels pins i fer-hi alguna de les activitats.

Amb un públic heterogeni en edats, procedències i interessos, la insòlita manera de celebrar l'aniversari va atreure l'atenció durant tot el dissabte, des de ben d'hora del matí fins a l'inici del match Barça-Espanyol, que també fou titllat amb ironia de "festa religiosa". Cristians, budistes, musulmans i curiosos van poder conèixer de tu a tu els autors de l'editorial, reflexionar amb ells sobre algun dels aspectes del fet religiós (o de la pròpia tasca editorial) posant cara, veu i ulls al que es rep en forma de llibre. A la sortida, molts dels assistents reclamaven repetir la jugada "abans dels propers cinc anys".

Així, un munt d'actes simultanis havia omplert tot del dia, després d'un breu concert de música sufí, que agrupaven els lectors i els autors de la jove editorial, entre els que hi havia Josep Rius-Camps, Lluís Duch, Amador Vega, Carles Salazar, Laia de Ahumada, Raquel Bouso, Berta Meneses, Vicenç Mateu, Lluís Ylla, Anna Caixach, Xavier Melloni, Francesc-Xavier Marín, Ramon M. Nogués, Òscar Puigardeu, Andreu Trilla, Xavier Serra Narciso, Antoni Prevosti, Joan Ferrer, Jordi Sidera i Halil Bárcena. Tots ells, al voltant de tallers i xerrades, van poder interactuar amb els seus lectors a per parlar des del sagrat avui fins a un taller zen, passant per la investigació bíblica o la tasca de traducció. A l'acte de cloenda hi van intervenir Xavier Mallafré, president del Gremi d’Editors de Catalunya, Jordi Ferré, president de l'Associació d’Editors en Llengua Catalana, Ignasi Garcia Clavel, director d’Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona i Xavier Puigdollers, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Fragmenta Editorial ha publicat 42 llibres en català i, des de 2011, 11 en castellà. Entre el seu catàleg s'hi pot trobar l'Opera Omnia Raimon Panikkar (només existent en italià i ara en francès) i autors com ara Lluís Duch, Teresa Forcades, Xavier Melloni, Ramon M. Nogués i Marie Balmary, o introduccions i clàssics de les principals tradicions religioses del món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.