Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Fa anys que el Parlament Europeu està preocupat per la reflexió bioètica i l’aplicació de determinades tecnologies com la informàtica, la biotecnologia, la nanotecnologia en l’ésser humà que van més enllà d’ajudar a superar problemes de salut. 
 
Enguany, el Parlament Europeu ha proposat una jornada entre científics i representants de diferents religions perquè aportéssin les consideracions ètiques de l’aplicació d’aquestes teconologies.
 
Pilar Núñez, religiosa de la Companyia de Maria, ginecòloga i màster en Bioètica ha participat en aquesta jornada com una representant de l’Església catòlica en el grup de bioètica de la Conferència Europea d'Esglésies. Segons Núñez, “existiexen un grup de filòsofs anomenats 'transhumanistes' que pensen que la idea de l’home és vella i caduca i que s’ha de donar una altra construcció de l’home a través d’aquestes tecnologies”.
 
Núñez defensa l’aplicació d’aquestes tecnologies quan sigui necessari per a la salut però diu que “s’ha de ser molt prudent a l’hora d’adquirir unes qualitats no innates en l’espècie humana perquè poden tenir molts efectes secundaris”. “Ens plantegem si no s’està generant massa desitg en demanar aquests mitjans extraordinaris per a l’ésser humà i potser no s’està tenint en compte unes conseqüències que a banda de ser físiques, poden afectar la justícia internacional i agreujar la diferència entre països desenvolupats i en vies de desenvolupament”.
 
En aquesta reunió del Parlament Europeu, que es va fer el passat mes d’abril, l'Església Catòlica va enfocar directament la situació en la seva part científica, per passar després a analitzar els aspectes ètics de l'aplicació d'aquests mitjans, el respecte de la persona humana i de la seva dignitat, i la provocació d'unes grans diferències, entre països pobres i rics i entre pobres i rics d'una mateixa nació. També es va tractar el risc d'introduir canvis irreversibles que es transmetrien a les generacions futures, sense haver pogut comptar amb el consentiment informat de la generació venidora.
 
Altres religions, es van quedar més en l'aspecte del "progrés", en general, al qual cal donar una resposta positiva, vetllant, però, pel respecte de la persona humana i la consideració de la seva dignitat.