Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Tarragona) Aquesta setmana Càritas Diocesana de Tarragona va presentar la Memòria anual 2011, amb la presència de l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Durant aquest any, Càritas Diocesana ha atès 16.672 persones en necessitats.

El director de Càritas a Tarragona, Francesc Roig, va informar que l’entitat està reaccionant amb rapidesa i que ja s’està treballant en nous projectes per adaptar-se a la complexa realitat social.

Els col·lectius més afectats per la crisi han estat els aturats i les famílies joves entre 20 i 40 anys. Són persones, nuclis familiars de baixa formació acadèmica que fa uns anys no s’adreçaven a Càritas, però que amb l’actual conjuntura econòmica ja no poden arribar a final de mes. Són els nous pobres, classe mitjana-baixa, que han de triar entre pagar una hipoteca o alimentar-se.

Segons el secretari general de Càritas Diocesana de Tarragona, Josep Maria Castrillo, cada cop s’atenen més persones i en alguns centres parroquials s’han arribat a desbordar. Va informar que les Càritas parroquials de la diòcesi han realitzat 86.369 atencions en necessitats bàsiques i han ofert ajuda a 16.672 persones en alimentació, roba, farmàcia, desplaçaments, habitatge...

En els menjadors socials s’han donat 31.960 àpats a persones desprotegides que busquen superar la seva situació de desemparament i s’han atès 1.353 persones. Pel que fa als robers Filigrana s’han realitzat 42.818 atencions i s’han venut 126.655 peces de roba. Quant a la demanda de treball, el projecte Orla ha pogut donar resposta a 734 persones i ha fet formació laboral a 1.206. Quant al Programa de Persones Sense Sostre, Càritas, juntament amb la Fundació Bonanit, va atendre 442 persones, amb un total de 3.290 pernoctacions.

El delegat episcopal de la Pastoral social, Santi Soro, va explicar que cada vegada arriben més famílies sense cap ingrés. “No podem solucionar-les tots els seus problemes però almenys tenen un espai on poder parlar, on sentir-se acollits. Ens trobem amb casos molt angoixants: hi ha nens que no poden sopar i que l’únic àpat que fan és el del menjador escolar; d’altres no poden pagar-se’l". Santiago Soro va fer una crida perquè s’abordi el problema de l’habitatge i s’aposti pel lloguer social.

Fons d’ajuda a les parròquies

Càritas, l’any 2011, va tenir uns ingressos d’1.496.578 € i unes despeses de 1.478.374,68€; per tant hi va haver un superàvit de 18.204,04€. Això ens va fer possible continuar amb el fons d’ajuda de 100.000 euros per a cobrir les necessitats de les Càritas", va dir Francesc Roig.

Finalment, l’arquebisbe Pujol va destacar la labor que estan fent els voluntaris i va assenyalar que l’any 2010, Càritas comptava amb 1.058 voluntaris i actualment té 1.215. "S’ha comprovat que quan la crisi s’accentua, major és la solidaritat"

Es pot consultar la memòria anual aquí.