Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) En motiu dels 50 anys del Col·legi Major Universitari Lestonnac, CatalunyaReligió.cat ha entrevistat M. Carmen Jáuregui, directora del centre. Aquesta residència, que es troba al carrer Aragó en plena Eixample, forma part de la Companyia de Maria i té una llarga història a Barcelona en forma de col·legi des del segle XVII. No va ser fins el 1962 que es va dur a terme el projecte de la residència. Es tracta d'una llar per a universitàries on se'ls ofereix casa, companyia, ajuda orientació i acompanyament. Jáuregui ha explicat que "En el pas d’aquests 50 anys, moltes persones, religioses i laiques, quasi 2500 universitàries, molts esdeveniments i circumstàncies molt diverses han fet possible i han donat vitalitat a aquest projecte".

¿Què ha significat per a vosaltres celebrar els 50 anys del CMU Lestonnac?
Després d’ uns quants segles a Barcelona, es va anar veient la necessitat d’iniciar un nou projecte, complementari de l’escola, que respongués a altres necessitats que anaven sorgint a la societat. La circumstància de la celebració dels 300 anys de la fundació de la companyia de Maria va ser motiu per a posar en marxa el nou projecte al costat del Col·legi Lestonnac: La Residència Lestonnac, com a centre d’ activitats femenines. Es va inaugurar el 7 de maig de 1951.
Només 11 anys després el projecte de residència es va quedar petit i una altre somni va tornar a il·luminar aquell camí d’educació: donar resposta a les necessitats educatives de la joventut universitària. Dones educadores i intrèpides van dur a bon port el projecte de Col·legi Major que va ser aprovat el 12 d’ abril de 1962 com a Centre adscrit a la Universitat de Barcelona.
En el pas d’ aquests 50 anys, moltes persones, religioses i laiques, quasi 2500 universitàries, molts esdeveniments i circumstàncies molt diverses han fet possible i han donat vitalitat a aquest projecte.
Això és el que hem celebrat! 50 anys amb la joventut universitària oferint casa i projecte d’ educació que acull, té cura, acompanya, orienta, anima, amplia experiències i coneixements, ensenya a viure obrint horitzons, complementa la formació rebuda a la Universitat; invitant les universitàries a encendre el cor, ampliar la mirada i donar la mà.
Quina és la vostra filosofia?
La nostra filosofia, o millor, El nostre Projecte d’ Educació al servei de la joventut femenina universitària es fonamenta en Jesús i en la seva Bona Notícia, amb un model d’ identificació que ens acompanya en el dia a dia: Maria de Natzaret. Volem ser i sentir-nos companyes de Maria.
El nostre projecte es desenvolupa al voltant de cinc dimensions: personal, social, religiosa, acadèmica, cultural i esportivo-lúdica; i ofereix a les universitàries l’ ambient adequat per a la seva formació i maduració personal, per al seu benestar i estudi y proporciona allotjament i mitjans adequats per a residir a Barcelona fora de les seves famílies.
Per què feu aquest servei?
Perquè avui, els anys d’ universitat, continuen essent aquest temps idoni per a acompanyar i iniciar en la vida adulta; època de moltes oportunitats i somnis, moment crucial per a descobrir i “assajar” altres formes de vida més sensibles amb la realitat social, més solidària i compartida, més humana i fraterna; més cercadora i creient… Per aquí volem caminar amb elles!
Què sentiu, com viviu aquest projecte?
Sentim de tot; tenim moments de molta esperança i goig i moments i sentiments d’infecunditat i cansament. Ens manté dretes i amb ganes de seguir apostant per la joventut la resposta de les joves i de les seves famílies en molts moments del curs. Ens anima per a seguir recreant els seus camins, les seves rialles, les seves expressions de satisfacció; les seves mirades netes i properes, les seves vides assenyades i responsables; els seus passos cap a la maduresa, els seus gestos d’agraïment, les seves accions solidàries…
Fonamentalment ens sosté la seguretat de Jesús: “Ánim, no tingueu por, jo seré amb vosaltres dia fina a la fi del món”; i una missió comuna en Companyia de Maria, amb un treball fort en xarxa amb laics i institucions i grups que sumen possibilitats i fa més ampli i consistent el projecte.
Què oferiu?
Oferim casa, companyia, ajuda, orientació i acompanyament; ambient de convivència, de formació i estudi i clima propici per a experimentar la profunditat de la vida i el seu misteri; afavorim experiències diferents que obren a nous horitzons i conviden al compromís.
Un repte fonamental en aquest moment: presentar Jesús i la seva Bona Notícia com a camí lluminós de felicitat, de veritat i vida.
A quin tipus d’universitàries va dirigit?
El tipus d’ universitària s’ha modificat . Fins fa uns anys, el grup més nombrós era de Catalunya i de les Balears, però actualment, en crear-se noves universitats a Catalunya, el nombre s’ha reduït. En aquests moments, la globalització, el prestigi de les Universitats catalanes i el Pla Bolonya han fet créixer la multiculturalitat i estem vivint la riquesa de la interculturalitat amb alumnes de tot l’ Estat Espanyol, de Guinea Equatorial, Marroc, Països Europeus i Amèrica llatina.
Ha anat augmentant el nombre de residents que necessiten ajudar econòmicament les seves famílies i ho fan treballant algunes hores compatibles amb els seus estudis. La crisi econòmica està deixant la seva petjada, però amb austeritat i creativitat tirarem endavant.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.