Vés al contingut
Catalunya Religió

(Universitat Ramon Llull) Aquest dijous Charles L. Cooney, professor de Chemical and Biochemical Engineering i Faculty Director del Deshpande Center for Technological Innovation del Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston (EUA), ha estat investit com a doctor Honoris Causa, a proposta d’IQS School of Engineering (IQS) de la Universitat Ramon Llull (URL). L’acte s’ha celebrat a la Sala Multimèdia IQS-URL.

El doctor Enric Julià, director general d’IQS, ha comentat que, precisament, IQS “ha tingut i té com a model de desenvolupament el MIT (Massachusetts Institute of Technology, Boston, EUA), un centre especialitzat en tecnologia aplicada al món empresarial, on es conjuga la docència de qualitat i la recerca a la frontera del coneixement”. I és que “més de 80 alumnes d’IQS han fet estades d’un any al MIT, en diferents laboratoris de l’àrea tecnològica i científica, cinc d’ells han estat becats pel mateix MIT per fer el doctorat en aquesta prestigiosa institució, i dos d’ells s’hi han quedat treballant a Boston, al MIT”, ha informat Julià amb satisfacció.

El director general d’IQS ha glossat els mèrits de l’homenatjat a través de testimonis de persones molt properes a ell: des de la seva dona, fill o secretària fins als seus exalumnes i doctorands. Ha parlat d’un personatge peculiar ja que, més enllà de la seva activitat com a professor, per exemple, és membre del Board del Boston Ballet o conseller de l’Orquestra Simfònica de Boston, i utilitza les seves habilitats en l’escalada de muntanyes per comparar-la amb l’aprenentatge de sistemes complexos.

Julià ha parlat de Cooney “com a professor, científic, empresari i emprenedor: perquè el seu caràcter personal suscita entusiasme entre els seus col·legues i els seus deixebles, i perquè sempre té cura dels petits detalls professionals i familiars”. De fet, Julià ha dit que Charles Cooney: “té molts admiradors i amics entre els quals es troba, sens dubte, IQS i la persona del seu director”.

A continuació s’ha procedit a la investidura com a doctor Honoris Causa de Charles L. Cooney a càrrec de la rectora de la URL, la doctora Esther Giménez-Salinas.

Tot seguit, el doctor Charles L. Cooney ha exposat que vivim “en una era de descobriments científics sense precedents en l'àmbit de la biologia, la química i la física que condueixen la innovació cap a camps emergents com són la biotecnologia, la nanotecnologia, la computació i la ciència de materials”.

Cooney ha afegit que la innovació “és un motor de creixement econòmic i tenim la responsabilitat de guiar-ne la implementació per millorar la qualitat de vida de la nostra comunitat global”. En aquest sentit ha manifestat que com a acadèmics “també tenim la responsabilitat d'ensenyar als altres a traduir idees en un impacte que suposi un benefici per a la societat”.

El professor ha reivindicat aquest paper de la universitat: “Cal tenir molt clar l'objectiu de donar suport a la innovació en el marc d'una institució acadèmica. L'objectiu és incrementar l'impacte de la recerca provinent del laboratori de recerca acadèmic. Fixeu-vos que en parlar d'aquest objectiu no esmentem la rendibilitat. Massa sovint sentim que els gestors de la universitat o representants del govern parlen dels diners que es poden guanyar comercialitzant tecnologia provinent de la universitat. Algunes universitats fan diners, però la majoria no. Si l'objectiu és la rendibilitat, pot ser que les decisions que afecten la recerca acadèmica, la generació de coneixement i la formació dels estudiants es prenguin pels motius equivocats. Considero fermament que no volem canviar la missió de la universitat que no és altra que l'educació i la generació de coneixement, sinó que volem ampliar aquesta missió i la comercialització de tecnologia és una eina per aconseguir-ho. Seré clar: la missió del món acadèmic és l'educació i la generació de coneixement”.

L’any 2002 Cooney va crear el Deshpande Center for Technological Innovation (fundació que administra una donació de 20 milions de dòlars per fomentar l’emprenedoria dins la recerca que es desenvolupa en el MIT) “amb l’objectiu d’entendre les limitacions que té traduir les tecnologies emergents en resolució de problemes importants i identificar un camí que no només servís per millorar aquest procés al MIT, sinó que també fos extrapolable a d'altres institucions”. Així, per a Cooney “tan important és formar els estudiants com el fet de generar coneixement a través de la recerca”. I és que un dels seus reptes és precisament “connectar els investigadors tant amb els clients del mercat com amb inversors de risc per finançar la innovació i completar la translació a la realitat comercial”. D’aquesta manera, Cooney ha subratllat que no n’hi ha prou amb aquelles “idees que emanen de la ciència i la tecnologia” que, per generar un impacte, cal que “la invenció arribi al consumidor d'una manera escalable i sostinguda”.

La rectora de la URL, Esther Giménez-Salinas, ha felicitat el nou investit i ha destacat que, més enllà de la seva expertesa en el camp de l’enginyeria bioquímica, “el Dr. Cooney és també un home d’una gran vàlua personal”. Giménez-Salinas ha reconegut que ha viscut amb la idea que el MIT ha estat i és un model de referència per a IQS i ha afegit que si bé IQS “va néixer fa més de cent anys i la seva activitat científica es va focalitzar en el camp de la química, l’aplicació dels seus estudis a l’àmbit dels negocis (business) i al de l’enginyeria industrial ha estat l’impuls per assolir i mantenir una docència i una recerca de qualitat i, alhora, una clara voluntat perquè la investigació tingui aquest caràcter de compromís, de transferència i d’utilitat social”.

També ha remarcat la internacionalització d’IQS, ja que avui “les institucions científiques no viuen aïllades en una torre d’ivori d’esquena al que passa a l’exterior. Les institucions universitàries, com el MIT, han de ser un pol d’atracció de científics. En aquest sentit, IQS ha establert vincles internacionals amb altres institucions similars i hi juga un paper crucial”.

Aquí podeu ampliar la informació de l’acte amb un perfil biogràfic de Charles L. Cooney i descarregar-se el llibret de l’acte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.