Vés al contingut
Catalunya Religió

Un projecte conjunt dels deu bisbats catalans

(Catalonia Sacra) Conscients de l'interès que genera el seu patrimoni cultural i del pes que va guanyant a Catalunya el turisme religiós, els bisbats amb seu a Catalunya estrenen Catalonia Sacra. Aquest és un projecte de dinamització del patrimoni cultural que vol facilitar a les persones interessades la possibilitat de conèixer més de 300 esglésies (catedrals, basíliques, monestirs, esglésies o ermites), de les 10 diòcesis catalanes.

El tret simbòlic de sortida de Catalonia Sacra es donarà el dijous 19 de juliol a les 11 del matí a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, amb la presentació pública del projecte, que presidiran Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona i primat i president del la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) i el cardenal Dr. Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona i vicepresident de la CET.

El nou web www.cataloniasacra.cat que s'estrena aquesta setmana és l'altaveu d'un projecte que ara neix i que té voluntat d'anar creixent en els propers anys. En ell s'hi pot trobar la informació i actualitat referent a Catalonia Sacra, veure les rutes que es proposen, dates i horaris de visita, o descarregar-ne i consultar-ne materials de difusió. També s'hi pot reservar allotjament mitjançant un cercador. Els autors del projecte han vetllat per la qualitat i veracitat dels continguts que s'hi ofereixen.

Des d'aquest espai web també es podrà descarregar Taüll, la revista sobre el patrimoni cultural de l'església i una agenda d'activitats culturals organitzades des dels Bisbats, les parròquies o altres entitats de l'Església. Tot i que arrenca en català, el web tindrà properament versions en castellà, anglès i francès.

Visites guiades i rutes diocesanes

Catalonia Sacra vol facilitar l'acostament al patrimoni cultural de l'Església. Actualment algunes esglésies o ermites, amb alt valor patrimonial, només resten obertes durant la celebració d'actes de culte i això en limita la possibilitat de visitar-les. Catalonia Sacra vol oferir visites sota demanda i un calendari anual de visites i rutes guiades, a partir d'aquesta tardor.

El projecte té diversos eixos. El primer convida a visitar les 10 catedrals que hi ha a Catalunya. La majoria d'elles ja disposen d'un punt de recepció per acollir el visitant. Ara, aquesta oferta es vol millorar a nivell informatiu i de difusió fer tal de millorar l'atenció al visitant. A més, cada catedral esdevindrà "Casa de Catalonia Sacra" que remarcarà la seva centralitat respecte la resta d'espais de culte d'aquella diòcesi que s'han inclòs dins del projecte. En un futur, la idea és que totes les catedrals disposin de pantalles tàctils i d'aplicacions per a telèfons mòbils per facilitar la visita dels usuaris.

El segon eix convida a seguir rutes dins de cada un dels bisbats. Cada bisbat ha dibuixat 4 o 5 rutes dins del seu territori de manera que mostrin la globalitat i l’interès del seu patrimoni. Les rutes s'aniran ampliant o modificant. Cada un d'aquests circuits es pot fer en un màxim de dos dies. El tercer i darrer eix, que es desenvoluparà en una segona fase, és el que convidarà a fer rutes a través del país, prescindint de les divisions diocesanes que permetin tenir un relat concret de la història de l'Església a Catalunya.

Sobre aquest conjunt de propostes, Catalonia Sacra facilitarà la visita al patrimoni ja sigui consultant el web la informació bàsica, demanant visites guiades per a grups a la carta o en les activitats guiades que s'aniran proposant anualment.

Aquest projecte vol sumar sinergies i col·laborar amb les institucions civils que impulsen iniciatives de difusió del patrimoni cultural. En el desenvolupament de Catalonia Sacra hi han col·laborat la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat i ha tingut l'assessorament de la Facultat de turisme de la Universitat de Girona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.