Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Bassas - CR) La processó de la Mare de Déu del Carme que avui celebrarà el barri tarragoní del Serrallo, durant el seu trajecte per mar, inclou l'erecció d'un pilar dins la barca a càrrec de la colla castellera els Xiquets del Serrallo. Aquest és l'únic castell que s’aixeca dins el mar de tots els que es fan a Catalunya.

La processó és seguida per centenars de persones des de terra i també des de mar, esdevenint l'acte principal de les festes que s’organitzen per la patrona dels mariners en un barri on la pesca hi té una llarga tradició. La processó, presidida per la imatge de la Verge, surt a les set de la tarda de l’església de Sant Pere, acompanyada pel ritme dels timbals i un pilar dels Xiquets del Serrallo.

Cada any s'escull una barca per portar la imatge mar endins. La processó arriba fins a l’entrada del Port, al final de l’escullera i torna, acabant amb un recorregut per carrer Espinach del Serrallo, que tot just ha acabat de celebrar la festa major d’aquest barri, Sant Pere, amb centenars d’actes festius. La Mare de Déu del Carme té, en aquest barri, una església dedicada que és el punt de trobada d’una nombrosa parròquia de fidels, a més de la del patró.

Les celebracions van començar la vigília amb una novena i un espectacular Rosari de Torxes. Avui, els actes començaran amb una missa a l’Església del Carme a mitja tarda dedicada a la Mare de Déu. En acabar, la seva imatge és treta de l’església i s’inicia la multitudinària processó citada.

Estructura de la processó

Segons el portal festes.org, la comitiva està formada, per aquest ordre, per uns escolanets duent la creu de Jesucrist, els penons de les diferents agrupacions de pescadors del barri, un grup de xics i xiques que carreguen una reproducció d’una barca i les autoritats del barri.

La darrera en aparèixer és la imatge de la mare de Déu del Carme, que és portada a pes per diferents mariners. En sortir de l’església, els xiquets del Serrallo alcen un pilar i la imatge i els seus portadors, que van ataviats amb els vestits de feina tradicionals i descalços mentre duen la imatge a la processó, trepitgen la catifa de flors i herbes que cada any es fa davant l’església.

Els gegants del Serrallo, que representen un pescador de nom Pere (com el patró dels pescadors) i una peixatera anomenada Carme (com la patrona dels mariners), els esperen i els donen la benvinguda amb un ball.

Una vegada arribats al port, mig centenar de barques engalanades per a l’ocasió, una de les quals duu la imatge de la marededéu, es fan a la mar i inicien una processó per l’aigua. Durant la festa es canta l’himne “La Mare de Déu del Carme, reina del Serrallo”, una cançó popular que es canta des de fa més de mig segle.

Verge del Carme sou Regina
i estel fulgent de l'ampla mar,
tot el Serrallo s'il·lumina
de l'esplendor del vostre esguard.

Salve Maria Marinera,
Vós, concebuda sens pecat,
Vida i dolçor que el cor espera
no ens deixeu caure en mar irat!

Arca sublim de l'Aliança
Blanca Coloma de la pau.
En fill torneu qui a Vós s'atansa,
bon port veurà la seva nau.

Vós enaltiu qui s'humilia,
cèlic Vaixell del Verb Diví,
i ens sadolleu d'Eucaristia
amb el Fruit Sant del vostre Si.

Vós ens doneu l'Escapulari,
de l'amor vostre ferm aval,
que foragita l'Adversari
i ens guarda sempre de tot mal.

Gent de la mar! El cant de joia
ompli triomfal tot l'Oceà.
Vostres afanys seran la toia
plena d'amor al seu Altar.

A més de l'aixecament del pilar, un dels actes més destacats de la celebració és la tornada de la Mare de Déu del Carme a la seva parròquia, que té la particularitat que s’executa de genolls. Els portadors, seguint els acords que toca una banda de música, efectuen el darrer tram del trajecte agenollats, amb la imatge carregada a les seves espatlles. La tradició explica que en aquests moments, i de forma inexplicable, el pes de la imatge es multiplica i que costa molt moure-la. Custodiats per una gernada que espera amb delit l’entrada de la Mare de Déu a l’església, els portadors aconsegueixen pujar les escales de genolls i fer entrar la imatge dins l’església, on es quedarà la resta de l’any.

Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran

Foto: Farcint la faixa.