Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

Fòrum a l’IQS de les Escoles de Negocis dels Jesuïtes

(IQS)  La sortida de la crisi ha de passar per l'inici d'una "transició ecològica", que faci front al canvi climàtic i a la crisi de l'energia, i per la reforma del sistema bancari o ja es pot diagnosticar l'explosió d'un crash, abans de l'estiu de 2013, molt pitjor que el de 1929. Així s'expressava el doctor Gaël Giraud, jesuita i autor del llibre 20 propositions pour réformer le capitalisme aquest dilluns a IQS durant la ponència inaugural del 18è Fòrum de l'Associació Internacional d'Escoles de Negocis dels Jesuïtes (IAJBS).

La proposta de Gaël Giraud per a una economia sostenible, passa, en primer lloc, per entendre la falta de sentit que té fer un pla d'austeritat per a un país quan els interessos del crèdit superen l'índex de creixement de la seva economia. Així es pot vaticinar la recaiguda de Grècia i la caiguda d'Espanya, Itàlia i també França. El pla d'austeritat dissenyat per Grècia està provocant un decreixement de l'ordre del -7%, de manera que el deute públic es veurà incrementat inevitablement.

Giraud proposa que, per sortir de la crisis, es comenci amb una "transició ecològica" que faci front al canvi climàtic i a la crisi de l'energia. Cal aturar l'imparable escalfament de la terra que pot sembrar el planeta de mil milions de morts, les emissions de CO2, el peak oil i la seva incidència en el preu del petroli; cal debatre la generació d'electricitat a través de centrals nuclears o carbó, etc., elements que poden posar el món sencer al caire de l'abisme.

Qui posarà els diners per posar en marxa la transició ecològica? No hi ha diners de l'Estat. Però, en canvi, tots sabem que el Banc Central Europeu, el BCE, ha posat 1.000 milions d'euros, diners creat del no-res, per salvar els bancs. D'entrada, cal reformar el BCE per crear diners.

A totes les objeccions que suscita això, Giraud afirma que no és veritat que crear diners creï inflació. Però a més recorda que aquests diners són per crear una transició ecològica que ha de derivar en llocs de treball i en beneficis ambientals, és a dir, induirà creixement econòmic, que és el fonamental.

"Tots els bancs s'estan morint i nosaltres no hem de morir per un banc", afirma Giraud. "A curt termini es pot guanyar molts diners. Però a mitjà termini fins i tot Alemanya, que ara té èxit, s'ha de plantejar un debat amb els seus socis. Si fa el mateix amb tots com amb Grècia, el seu final està cantat."

I estableix dos horitzons: es necessita un programa sistemàtic per sortir amb sentit al carrer. "Jo mateix formo part i vaig ajudar a fundar el Moviment Roosevelt 2012 per propugnar alternatives. O la societat, o els partits o Europa inicien amb una Cambra de coordinació europea i nacional el procés de transició ecològica i fan una reforma del sistema bancari, o es pot diagnosticar l'explosió d'un crash abans de l'estiu del 2013 molt pitjor que el de 1929."

Les declaracions de Giraud han tingut lloc durant la primer conferència plenària de la divuitena edició del Fòrum de l'Associació Internacional d'Escoles de Negocis dels Jesuïtes (IAJBS) que se celebra aquests dies a Barcelona i que aplega representants de més de cinquanta escoles de negocis de la Companyia de Jesús d'arreu del món.

El Fòrum va ser inaugurat oficialment aquest diumenge amb participació de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que va destacar la importància de les escoles de negocis de la Companyia de Jesús que "són un orgull de referència obligada en el lideratge de la societat econòmica catalana". Va afegir que Catalunya és "un país petit perquè tenim 7 milions i mig d'habitants, però de llarga història mil·lenària i ambició de futur, i sobretot és un país compromès amb les persones, que és la nostra riquesa".

Així mateix, la titular d'Ensenyament afirmava que, en el marc de la crisi actual, "el missatge permanent de la Companyia de Jesús d'afavorir les condicions que facin possible el desenvolupament màxim del talent de tots i cadascun dels alumnes és avui a Catalunya de principal importància". Rigau també explicava que "per afrontar aquest present tan complicat i fer possible un futur millor necessitem reforçar el compromís social de tots els talents individuals, d'aquí que formació i educació per a nosaltres és d'especial rellevància".

L'acte inaugural va comptar també amb la participació del pare Enric Puig, president de la Fundació IQS, el qual va donar la benviguda a tots els assistents; Michael Garanzini, delegat de la Companyia de Jesús per a l'Educació Superior; Ester Giménez-Salinas, rectora magnífica de la Universitat Ramon Llull; Jesús Tricàs, president de la IAJBS; Gregory Ulferts, director executiu de la IAJBS; i Enric Julià, director de IQS.

Aquí podeu llegir una entrevista a Enric Puig sobre Fòrum publicada a El Punt Avui.

El Fòrum de la IAJBS, que porta per títol "Tecnologia i empresa per a un món sostenible", té com principal l'objectiu ser un espai de reflexió sobre les propostes que actualment es fan per reformar l'economia i la manera de fer negocis, per incloure aquelles propostes que es creguin oportunes en els currículums de les escoles de negocis, a fi i efecte de formar professionals de l'empresa i dels negocis més compromesos amb la justícia i el medi ambient. La trobada està organitzada per IQS en col·laboració amb la Universidad de Deusto, la Universidad Pontificia de Comillas, ESADE i la Universidad Loyola Andalucía.